Ökoturisztikai fejlesztések a kedvelt észak-mátrai üdülőfaluban

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. július 29. 09:56

Előadóterem és vizesblokk a közösségi házban, tetőt kap a szabadtéri színpad Mátraalmáson, ökoturisztikai központ és kerékpárjavító műhely Szuhán. Több mint 100 millió forint értékben valósulnak meg turisztikai fejlesztések az észak-mátrai üdülőfaluban.

A közös közigazgatás alá tartozó Szuha és Mátraalmás önkormányzata azért dolgozik, hogy még több több gyalogos és kerékpáros turista ismerhesse meg a két település nevezetességeit, és még vonzóbbá tegyék a kedvelt üdülőfalut, Mátraalmást – mondta Tóth Zoltán polgármester a turizmus.com-nak. Céljaikat két, a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program keretében elnyert pályázati támogatás segítségével valósítják meg.

A Mátra nyugati kapuja elnevezésű fejlesztési projekt részeként – amelyre, mint korábban megírtuk, Szurdokpüspöki és Tar önkormányzatával közösen összesen csaknem 500 millió forintot nyertek – közel 40 millió forintot fordítanak Mátraalmás vonezerejének növelésére. A támogatásból a mátraalmási közösségi házban nyilvánosan használható vizesblokkot építenek a turistáknak, továbbá egy kisebb előadótermet is létesítenek, ahol nyári esők esetén a meghirdetett szabadtéri előadásokat tartják majd. Ezenkívül bővítik és tetővel látják el a szabadtéri színpadot, valamint játszóteret is létesítenek a gyerekeknek.

A mátraalmási közösségi házban is lesznek a turisták kényelmét szolgáló fejlesztések

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

Mindezek mellett hamarosan felújítják a Szuhát és Mátraalmást összekötő, igen rossz állapotban levő 4,2 kilométer hosszúságú utat is. Ezekkel, a még idén megvalósuló a fejlesztésekkel még több vendégre számítanak hazánk legmagasabb hegyvidékének északi térségében, ahol szinte még érintetlen természeti értékeket fedezhetnek fel a kirándulók.

A két település környéken az utóbbi időben a kerékpáros turizmus is jelentősen fellendült. A bringázók a Zagyva menti, valamint a Mátrai kerékpárútról leágazva érkezhetnek ide. Mátraalmáson, egy faházakból álló szálláshelyen egyszerre 30-40 vendéget tudnak elhelyezni. De sokan keresik az üdülőfalu lakóingatlanjait vásárlási céllal is. A turisztikai főszezonban – főleg  a hétvégeken – különösen nagy számban érkeznek a látogatók mind a két kedvelt mátrai faluba.

Vándorpihenő is várja a kirándulókat Mátraalmáson

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

A polgármester tájékoztatása szerint Szuha-Mátraalmás önkormányzata egy másik TOP-os pályázat keretében 69 millió forint pályázati támogatást nyert el egy ökoturisztikai központ létrehozására Szuhán. Ezt a művelődési ház átalakításával valósítják meg. Az új létesítményben – amely 2020 végére készül el – különböző programokat, sport és szabadidős kikapcsolódást kínálnak majd turistáknak. A kerékpáros turizmus további ösztönzésére az épületben javító műhelyt is kialakítanak.