Ökoturisztikai központ nyílt a Kéktúra vértesi szakaszán

Forrás: turizmus.com

 2021. július 15. 17:02

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programnak köszönhetően 420,5 millió forintos kormányzati hozzájárulásból újították meg a Gróf Esterházy Móric nevét viselő turistaszállást a Vértes szívében, Kőhányáspusztán.

A Vérteserdő Zrt. az Erdészek a Vértes Értékeiért Egyesülettel és a GÁNT-ÉRT Nonprofit Kft.-vel közösen további 291 millió forintos európai uniós támogatásból előadótermet, kiállítóteret, a helyi termelők termékeit kínáló boltot, valamint éttermet is létesített az épületben, de hamarosan vizesélőhely-bemutatót és vadmegfigyelőt is létrehoznak a területen – derült ki a turistaszálló átadójáról készült sajtóanyagból.

okocentrum

A névadó Gróf Esterházy Móric első nagybirtokosként nyitotta meg uradalma területét a kirándulók előtt

Fotó: Aktív Magyarország

Az erdészeti utakkal szabdalt, mégis egyedülálló világgal rendelkező Vértes a bányászati múltra visszatekintő településein kívül középkori váraival és gazdag erdőrengetegével hívja felfedezésre a túrázókat.

Itt található Kőhányáspuszta is, amely Gánt község területének része, az Országos Kéktúra 10. szakaszának egyik pecsételő helye. Várgesztesről indulva egy hangulatos pagonyerdőn keresztül érünk el a festői kápolnájáról ismert településre, amely az egykori Esterházy birtokterület vadászati központja volt.

vertesokocentrum

A fejlesztés nem csak a családok kikapcsolódását szolgálja, hanem az aktív turizmust is

Fotó: Aktív Magyarország

A napjainkra gyakorlatilag elnéptelenedett, hétvégi házas kis sváb faluban nem csupán az Avilai Szent Teréz tiszteletére szentelt kápolnát és a Kéktúra bélyegzőjét találjuk, hanem a teljes rekonstrukción átesett, a környék egykori birtokosáról elnevezett gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központot is. A névadó miniszterelnök jelentős lépést tett a Vértes turizmusáért azzal, hogy első nagybirtokosként nyitotta meg uradalma területét a kirándulók előtt.

Ez a mostani átfogó fejlesztés nem csak a családok kikapcsolódását szolgálja, hanem sokoldalú és komplex szolgáltatásokat biztosít az aktív turizmus szerelmesei számára, valamint az erdőgazdaság oktatáspolitikájának eszközrendszerét is erősíti – írták a közleményben.

Az ökoturisztikai központ az egykori sváb település múltját, néprajzi értékeit is a látogatók elé tárja. Az épület földszinti része előadó helyiséget, kiállítótermet, zöld boltot és sváb gasztronómiát is prezentáló éttermet foglal magában. Az állandó és időszaki kiállításokon a Vértes természeti értékeit, épített örökségét ismerhetik meg a látogatók, a boltban pedig helyi termelők által
forgalmazott, a vidék jellegzetességeit, sajátos ízvilágát tükröző termékekből vásárolhatnak a turisták.

okocentrum

Az épület tetőterében egy 52 férőhelyes turistaszállás kapott helyet, 13 klimatizált szobával

Fotó: Aktív Magyarország

Az épület tetőterében egy 52 férőhelyes turistaszállás kapott helyet, 13 klimatizált szobával, szobánkénti fürdőszobával. Az ökoturisztikai látogatóközpont bemutató, ismeretterjesztő, illetve szemléletformáló céljait a közelben kiépítésre kerülő tanösvény és Zöld Út is segítik, de nemsokára kialakítanak egy vizesélőhely-bemutatót is a kőhányási tó rekonstrukciójával. A tó helyrehozatala ökológiai, természetvédelmi, társadalmi és turisztikai szempontból is nagy jelentőséggel bír.

okocentrum

A boltban helyi termelők portékáit árusítják

Fotó: Aktív Magyarország

További fejlesztés a 12 személyes vadmegfigyelő is, amely az évek folyamán tradicionálissá vált szarvasbőgés-hallgató túrákon lesz majd népszerű.