Ökoturisztikai látogatócentrum épül Karván

Forrás: turizmus.com

 2020. november 24. 10:21

A szlovák-magyar határon átnyúló együttműködési program keretében a RiWild azonosítójó INTERREG V-A pályázat révén új ökoturisztikai látogatócentrum létesül a Lábatlannal szemben, az EUROVELO6 útvonalon található Karván.

Karva éppen félúton fekszik Révkomárom és Párkány között, az EUROVELO6 útvonalon, a Duna partján csodaszép környezetben tekerve közelíthetjük meg, Lábatlan felől pedig akár komppal is átruccanhatunk. Részben a kerékpárútnak, részben pedig az egyedülálló Duna-panorámának köszönhető, hogy évről évre több szlovákiai és magyar turista keresi fel a települést – adja hírül közleményében a Dunamente TDM.

Az EUROVELO6 panorámaútja a karvai kilátóból

Fotó: Dunamente TDM

Mint írják, nem érte váratlanul a forgalomnövekedés a helyieket, hiszen Karva pihenőparkkal, illetve kilátóval is büszkélkedhet, kápolnát építettek, valamint a település Árpád-kori templomát is meg lehet csodálni. A helyitermék-programokon meg lehet ismerni a karvai gyümölcsösöket, s a folyó partján már nemcsak kerékpáros szervizpont, hanem egy kis büfé is várja a látogatót.

Karva a kúriák, kastélyok falva volt egykor, ezek felújítása a település számára fontos feladat. Az egyik ilyen kúria felújításával épülhet fel az az ökoturisztikai centrum, amely a tervek szerint 2022-ben nyithatja meg a kapuit.

Kerékpáros szervizpont

Fotó: Dunamente TDM

A látogatóközpont felépítése hiánypótló beruházás, hiszen Komárom környékén a Duna szlovákiai oldalán jelenleg nincs hasonló, 21. századi interpretációs technológiát alkalmazó ökoturisztikai létesítmény, amely a virtuális valóság, a leap motion és egyéb egyedi eszközök segítségével viszi közelebb a látogatókhoz a térség természeti adottságit, és mutatja be az ember helyének sok évszázados változásait a tájban.

A látogatóközpont működésének és az egyedi bemutatásnak a szakmai koncepcióját az Innotime Hungary Kft. alakítja ki, az épület tervezője Smidt Tamás építész.

A látogatóközpont látványterve

Fotó: Dunamente TDM

Karva célja, hogy a látogatóközpont a térség olyan öko- és aktív turisztikai központjává váljon, ahol a látogatók az egész vidékről megfelelő információt kaphatnak, összeállíthatják a saját bakancslistájukat, amihez a látogatócentrum szükség esetén túra- és/vagy idegenvezetőt, a kenutúrákhoz szakvezetőt, más esetben audioguide-ot vagy térképet is biztosítani tud.

A látogatóközpont ezenkívül lehetőséget is kínál majd arra, hogy a környék látnivalóinak belépőjegyei megvásárolhatóak legyenek, illetve, hogy közös csomagban lehessen a Dunamente élményeit ajánlani mind a szlovák, mind a magyar oldalon.