Októberben évekre bezár a berlini Pergamon Múzeum

Forrás: turizmus.com

 2023. március 31. 10:17

Átfogó felújítási munkálatok miatt ez év októberétől három és fél éven át teljesen zárva lesz a nagyközönség előtt Németország egyik leghíresebb múzeuma.

A Pergamon Múzeum egy része – az épület északi szárnyával, valamint a központi épületrészben található, híres Pergamon-oltárral – már 2013 óta le van zárva, ezt a részt várhatóan 2027 tavaszán nyitják meg újra. A korábbi terv az volt, hogy a múzeum felújítására két szakaszban kerül sor, így egyes kiállítások mindig nyitva lesznek majd a nagyközönség előtt. Az illetékes Porosz Kulturális Örökségvédelmi Alapítvány és a kivitelezést koordináló Építésügyi és Területrendezési Szövetségi Hivatal azonban ezen a héten váratlanul bejelentette, hogy idén október 23-án lezárják a déli épületszárnyat is, így három és fél éven keresztül a teljes épület zárva lesz.

A tervezett teljes lezárással közlésük szerint pénzt és időt akarnak megtakarítani.

A déli épületrész csak 2037-ben nyithat meg. Itt található az Iszlám Művészetek Múzeuma, az Elő-ázsiai Múzeum és az antik gyűjteményhez tartozó Milet-terem. A gyűjtemények, illetve ezek egyes darabjai egy szomszédos épületben és más kiállítóhelyeken lesznek láthatóak a felújítás alatt. Az Iszlám Művészetek Múzeuma pedig az északi szárnyba költözik a lezárás idejére.

Persze a nagyobb méretű kiállítási tárgyakat, így például az elő-ázsiai gyűjteményhez tartozó, világhírű Istár-kaput – amely egymaga mintegy 800 ezer látogatót vonzott tavaly – nem lehet másik helyre költöztetni, így ezeket csak 14 év múlva láthatja újra a nagyközönség.

A déli épületrészben található Istár-kaput is csak 2037-ben láthatja újra a közönség

Fotó: 123rf.com

A most lezárásra kerülő déli épületrész állítólag nagyon rossz állapotban van, ami veszélyezteti az épület stabilitását és a kiállítási tárgyakat is. A felújítás többek között azért nem tűr halasztást, mert az épület teljesen átnedvesedett a tetőkön és a homlokzatokon keresztül. Ezenkívül sok olyan kár van, amely már a háborúban keletkezett, és később nem megfelelő módon javították ki, valamint a műszaki berendezések is elöregedtek.

Az épülethez egy negyedik szárnyat is építenek, ezenfelül tervbe van véve az is, hogy az UNESCO-világörökséghez tartozó Múzeum-szigeten álló épületeket – amelyek közé a Pergamon is tartozik – összekötik egymással.

A déli épületrész felújítási és építési munkálatai 722,4 millió euróba kerülnek a jelenlegi tervek szerint, ezen felül közel 300 millió euró van betervezve az áremelkedésekre. A két épületrész munkálatainak teljes költségét több mint 1,2 milliárd euróra becsülik.

A múzeumnak a felújítások megkezdése előtt évente több mint egymillió látogatója volt.

 

Forrás: rbb24.de, spiegel.de