Olajszennyezés történt a horvát tengerparton

Forrás: MTI

 2016. május 15. 15:36

Nagy erőfeszítésekkel takarítják a horvát mentőalakulatok a rijekai partoknál május 12-én tengerbe ömlött olajszennyeződést. Az INA horvát olajipari vállalat megerősítette, hogy az olaj a rijekai finomítóból kezdett szivárogni.

A vállalat vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a baleset következményeit 24 órán belül semlegesítik.

A kiterjedt szennyeződés Kostrena járás területén a partoktól a tengerbe nyúlva ötszáz méterig is elér. A mentőalakulatok - akiknek munkáját  nehezíti a szélsőséges időjárás és a viharos erejű szél - a helyiek segítségével próbálják meg eltakarítani a víz felszínén lebegő sűrű olajos anyagot, mielőtt komoly katasztrófát okozna az élővilágban.

Mirela Marunic, a járás elöljárója a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy ekkora természeti katasztrófára nem emlékszik, amióta a finomító létezik. Hozzátette, hogy elfogyott az emberek türelme és féltik a biztonságukat. A halászok és a turizmusból élő lakosok is panaszkodnak. Marunic szerint a szennyeződések egyre gyakoribbak és egyre nagyobb méretet öltenek. Az elöljáró úgy véli: a történtek mérhetetlen károkat okoznak nemcsak a járás, hanem az egész Kvarner-öböl turizmusára nézve.

A rijekai finomító Kostrenaban az Urinj-félszigeten, Rijeka közelében helyezkedik el, működését 1965-ben kezdte meg és Horvátország legnagyobb olajfinomítójának számít.

Szerkesztőségünknek arról még nincs tudomása, hogy a szennyeződés mennyire veszélyezteti a turisztikailag frekventált területeket. Amint, hírt kapunk, beszámolunk róla.