Olaszország az egész világ előtt újranyitja határait

Forrás: MTI

 2020. május 31. 19:01

Olaszország június 3-tól az EU tagállamaiból és Nagy Britanniából érkezők, június 15-től pedig az összes többi beutazó előtt megnyitja határait. Az óvintézkedések értelmében azonban továbbra sem engedélyezett a kongresszusok rendezése, valamint a büféreggeli.

Olaszország igazi újraindulásának dátuma június 3. lesz, amikor az olaszok elhagyhatják tartományaikat és szabadon utazhatnak az országon belül.

De június 3-tól Olaszország a külső határait is megnyitja, egyelőre csak az EU-ból és Nagy-Britanniából érkezők előtt, akikkel szemben a karanténkötelezettséget is megszüntetik. Június 15-től pedig az EU-n kívüli beutazók is szabadon léphetnek be Olaszországba.

Ezzel szemben az olaszok még nem utazhatnak szabadon számos EU-tagállamba, Nagy-Britanniában pedig karantén alá helyezik őket.

„Készen állunk a külföldiek fogadására” – hangsúlyozta a kölcsönösség elvét szorgalmazó Luigi Di Maio külügyminiszter, aki június 5-én Németországban, június 6-án Szlovéniában, 9-én Görögországban egyeztet az olaszokra kivetett korlátozások eltörléséről.

A vasárnapi olasz sajtó adatai szerint az olaszok előtt jelenleg 22 EU-ország tartja zárva határait. Június közepén fejeződik be az iskolai távoktatás, mintegy 7 millió olasz veheti ki szabadságát az egyelőre kevésbé forró nyár eleji hetekben.

Kétlépcsős határnyitás lesz Olaszországban: június 3-tól és 15-től

Fotó: pixabay

Június közepétől Olaszországban megnyitják a nyári gyerektáborokat, valamint újraindulhatnak a mozik, színházak, koncerttermek és szórakozóhelyek, többek között a diszkók is.

A presszókban, éttermekben és szállodákban továbbra is tilos a büféreggeli és büféebéd rendezése.

A Corriere della Sera római kiadása szerint a főváros szállodáinak 90 százaléka nem nyitott újra turisták hiányában.

Athén római nagykövetségének honlapja vasárnap közölte, hogy az olaszok mégis szabadon utazhatnak Görögországba, kivéve az északi gócpontként ismert Lombardia, Veneto, Piemonte és Emilia Romagna tartomány lakosait. Őket július elsejéig karantén alá helyezik görögországi megérkezésükkor.

Luca Zaia venetói elnök úgy reagált, ha Görögország így jár el, soha többé nem látja újra a venetói turistákat. Megjegyezte, kíváncsi arra, mit szólnak a görög idegenforgalomban dolgozók az észak-olaszok kizárásához. Arra utalt, hogy többnyire a tehetősebb észak-olaszok szoktak külföldre, így Görögországba is utazni. Zaia hozzátette, hogy az észak-olasz tartomány egészségügyi hatóságai készek segíteni Athénnak a görög lakosság tesztelésében.