Olaszország és Eger a CheckINN konferenciáján

Forrás: turizmus.com

 2020. február 27. 21:29

Az Utazás Kiállítás keretében idén először rendezik meg a CheckINN Turisztikai Karrier Expót február 27-én és 28-án. A programot kísérő konferencia első részében a kiállítás két díszvendége is bemutatkozott.

A konferenciát Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg. Elöljáróban gratulált a hazai turisztikai szakma jelen lévő képviselőinek a tavaly elért eredményekért. Majd elmondta, örömére szolgál, hogy a Hungexpo adhat otthont az első Turisztikai Karrier Expónak, amely a turisztikai iparágat sújtó munkaerőhiány enyhítéséhez járulhat hozzá.

 

Áprilistól látogatható a belvárosi Plébániatemplom kilátója

A vallás, a kultúra és a turizmus összekapcsolódására mutatott be két példát Osztie Zoltán, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosa, az idei Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik szervezője.

A 2020. szeptember 13-20. között Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak jelentős turizmusélénkítő hatása lehet. A kongresszushoz kapcsolódó rendezvények fő helyszínei a Bazilika, a Kossuth tér, a Hősök tere, a Puskás Aréna és a Papp László Sportaréna lesznek.

Osztie Zoltán, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosa

Fotó: Fraunholcz Attila

A turizmus vérkeringésébe kapcsolja be a Belvárosi Plébániatemplomot az épület két tornyának felújítása, ill. átalakítása kilátóponttá. Mint a plébános elmondta, a templom alapvető funkciója továbbra is a hitélet biztosítása marad, azonban történeti értéke és fekvése miatt az egyház kötelességének érezte, hogy közkinccsé tegye.

A panorámalifttel is elérhető kilátópont kivitelezési munkálatai a tervek szerint március 15-ig befejeződnek, a próbaüzem április 1-jén indul, az ünnepélyes megnyitóra pedig április 4-én kerül sor.

 

Külföldi díszvendég: Olaszország

Az Utazás Kiállítás idei külföldi díszvendégét, Olaszországot Giorgio Palmucci, az ENIT (Olasz Nemzeti Turisztikai Hivatal) elnöke mutatta be. Többek között elmondta, hogy Olaszország és Magyarország turisztikai kapcsolatai kitűnőek, az Olaszországot felkereső magyar turisták száma évről évre nő. Tavaly 600 ezer magyar látogatót regisztráltak, ami több mint 4%-os emelkedést takar.

A díszvendég Olaszország standja az Utazás kiállításon

Fotó: Fraunholcz Attila

Népszerűségben az észak-olaszországi úti célok vezetnek, de egyre több magyar látogató kíváncsi Közép- és Dél-Olaszországra is. A legkeresettebb attrakciók a tenger, a művészetek és az olasz konyha.

Az ENIT elnöke külön felhívta a figyelmet a Federico Fellini születésének 100. és Raffaello halálának 500. évfordulójára szervezett idei eseménysorozatra.

Az Olaszországot is sújtó koronavírus-járvány kapcsán pedig azt mondta: a hatóságok rendkívül szigorú intézkedéseket léptettek életbe annak érdekében, hogy a helyzet a lehető legrövidebb időn belül normalizálódjon, és a nyár folyamán Olaszországba érkező turisták már a legnagyobb biztonságban nyaralhassanak.

 

Belföldi díszvendég: Eger és térsége

Ezután az idei Utazás Kiállítás belföldi díszvendége, Eger és térsége turizmusát mutatta be Mirkóczki Zita, Eger kultúráért és turizmusért felelős alpolgármestere.

Talán nincs is olyan ember Magyarországon, aki még ne járt volna Egerben – vezette be előadását az alpolgármester. A város kiemelkedő történeti, kulturális, építészeti, gyógyturisztikai és borgasztronómiai adottságokkal bír, és turisztikai eredményei is figyelemre méltóak: a vendégéjszakák száma tavaly közel 700 ezer volt, ami 71%-os növekedést jelent 2013 óta.

Mirkóczki Zita alpolgármester mutatta be Eger turisztikai kínálatát

Fotó: Fraunholcz Attila

A város attrakciói folyamatosan megújulnak, fejlődnek. A várban például a közelmúltban zárult le egy 2,2 milliárd forintos fejlesztés, két másik projekt pedig napjainkban is zajlik. Az egyházi vonatkozású turisztikai attrakciók megújulására példa az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont kialakítása, valamint az egri bazilika restaurálása, ami várhatóan 2022-re fejeződik be.

A város idén is rengeteg kulturális és turisztikai rendezvénnyel készül, köztük lesz például az Egri Tavaszi Fesztivál március második felében, és az Egri Bikavér fehér párját, az Egri Csillagot népszerűsítő Egri Csillag Weekend április 30. és május 3. között.

Nemcsak a város, a környéke is gazdag turisztikai lehetőségekben. A díszvendégi standon Eger, az Egri Termálfürdő, valamint az egri vár mellett saját pultot kapott a Gyógyvizek Völgye, Mezőkövesd, Noszvaj, Szilvásvárad, Bélapátfalva, Gyöngyös, Hatvan és az Eger térsége TDM Egyesület is.

Kapcsolódó cikkek