Olaszországban kötelezővé tették az oltást az 50 évnél idősebbeknek

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. január 06. 18:00

Az olasz kormány azonnali hatállyal kötelezővé tette az új típusú koronavírus elleni védőoltás felvételét minden, 50 év fölötti személynek. Az érintetteknek június 15-ig kell beadatniuk a vakcinát.

Az olasz kormány az egészségügyben és az oktatásban dolgozók számára már korábban kötelezővé tette az oltás felvételét, és a zárlat feloldásakor, tavaly októberben, az olaszok már csak úgy térhettek vissza munkahelyeikre, ha megkapták az oltást, vagy friss negatív teszttel rendelkeznek. A szerdán közzétett rendelet értelmében az 50 évnél idősebbeknek február 15-től nem lesz elegendő a teszt a jelenléti munkavégzéshez, csak oltással mehetnek majd dolgozni. Egyelőre nem világos, hogy milyen szankciókra kell számítania annak, aki nem tesz eleget az előírásnak. A korábbi szabályok értelmében az oltatlan és teszteletlen munkavállalókat fizetés nélküli szabadságra lehetett küldeni.

Minden 50 éven felüli olasznak június 15-ig be kell adatnia a vakcinát

Fotó: pippocarlot/123RF.COM

A jobboldali Liga nem ért egyet a szabállyal, amelyet tudományosan megalapozatlannak nevezett, arra hivatkozva, hogy a kórházban lévők döntő többsége jóval 60 év fölötti.Az eredeti előterjesztés értelmében kitiltották volna az oltatlanokat a közhivatalokból, a nem alapvető árucikkeket kínáló üzletekből, bankokból és postahivatalokból, továbbá a fodrászatokból is, de ezt végül úgy módosították, hogy ezeket a szolgáltatásokat negatív teszttel is igénybe lehet venni.Európában Ausztria készül a legszélesebb körben elrendelni a kötelező oltást. Ott jövő hónaptól minden, 14 év felettinek kötelező lesz beoltatnia magát. Görögországban a 60 évnél idősebbeknek kell felvenniük a vakcinát január 16-tól.

Olaszországot a többi európai országhoz képest később érte el a koronavírus omikron variánsa, de az esetszámok az elmúlt hetekben folyamatosan emelkednek. Szerdán csaknem 190 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, amire korábban nem volt példa. Az olaszok csaknem háromnegyede már az oltás mindkét adagját felvette, 35 százalékuk pedig már az emlékeztető, harmadik oltást is megkapta.

Európában Olaszországban szedte – az Egyesült Királyság után – a legtöbb halálos áldozatot a koronavírus; több mint 138 ezren haltak bele a vírus okozta betegség szövődményeibe.