Olaszország tovább szigorítja a korlátozásokat az oltatlanok számára

Forrás: turizmus.com

 2021. december 31. 16:42

Az olasz kormány szigorította a járványügyi szabályokat az omikron variáns terjedése miatt, ugyanakkor enyhítette a karanténkötelezettséget.

2022. január 10-től csak az oltottak és a betegségből gyógyultak léphetnek be többek között a szállodákba, konferenciaközpontokba, vehetnek részt a nyilvános közlekedésben, vagy utazhatnak a sílifteken Olaszországban. Az új szabályok egyelőre a rendkívüli állapot végéig, március 31-ig érvényesek – írja a br.de.

A koronavírus-fertőzések száma az elmúlt napokban a magasba szökött az országban, szerda este mintegy 98 ezer új napi fertőzést és közel 150 halálesetet jelentettek a hatóságok. A sok megbetegedés és a kötelező karantén miatt egyes régiók attól tartanak, hogy pl. a vonatközlekedésben vagy a kórházakban munkaerőhiány lép fel.

Ezért is döntött úgy rendeletben az olasz kormány, hogy az oltott és a gyógyult kontaktszemélyek számára (akik igazolhatóan pozitív tesztet felmutató személlyel álltak szoros kapcsolatban) elengedi a karantént. Az oltottakra csak akkor érvényes ez a szabály, ha már megkapták az emlékeztető oltást, vagy a második adag óta nem telt el 120 napnál hosszabb idő.

Olaszországban elengedték az oltott és gyógyult kontaktszemélyek karanténkötelezettségét

Fotó: ©twindesigner/123rf.com

Az érintetteknek minden esetben tíz napig FFP2-maszkot kell viselniük. Ha valaki tüneteket mutat, öt nap múlva el kell végeztetnie egy PCR- vagy antigéntesztet.

Az oltatlan kontaktszemélyek vagy fertőzöttek számára a fentiekkel ellentétben marad a tíznapos karanténkötelezettség.