Olaszországban nem kell már maszkot viselni szabadtéren

Forrás: MTI

 2022. február 11. 09:48

Olaszországban feloldották szabadtéren a kötelező maszkviselést péntektől, miközben zárt térben továbbra is viselni kell egészen március 31-ig. A koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma átlépte a 150 ezret.

Az olaszok számára megkönnyebbülést jelent az egyes városokban már november végén bevezetett maszkkötelezettség eltörlése. Főleg a déli térségekben, ahol idő előtt megérkezett a nyárias meleg.

Az egészségügyi tárca rendelkezése szerint továbbra is kötelezőnek számít, hogy az utcákon mindenki magával hordja a maszkot a táskájában vagy a zsebében, és szabadtéren is felvegye, ha sok ember gyűlik össze. Kötelező marad a maszk a stadionokban is.

Az FFP2-es típusú maszkot továbbra is viselni kell zárt térben, vagyis a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, mozikban, múzeumokban, valamint az iskolákban is egészen március 31-ig.

A kötelező szabadtéri maszkhasználat eltörlése főleg a délebbi térségeknek megkönnyebbülés, ahol idő előtt megérkezett a nyárias meleg

Fotó: ©twindesigner/123rf.com

A hétvégén újranyitnak a diszkók és az eddig lezárt más szórakozóhelyek. Március elsejétől a stadionoknál 75 százalékra, a zárt sportcsarnokoknál 60 százalékra emelik az eladható jegyek arányát.

Az omikron vírusvariáns tetőzésén túljutott országban folyamatosan csökken a napi esetszám, amely már napok óta százezer alatt van. Csökken a kórházban kezeltek száma is, egyedül a halottak napi száma haladja meg továbbra is a háromszázat. A halottak száma átlépte a 150 ezret.

Két év alatt a betegek száma meghaladta a 11,8 milliót. Az aktív betegek száma jelenleg 1,8 millió körüli.