Olaszországban újabb szigorításokkal akarják korlátozni az oltatlanokat

Forrás: MTI

 2021. november 22. 09:31

A tömegközlekedési eszközök használatát is védettségi igazoláshoz akarja kötni az olasz kormány, amely az oltatlanokkal szemben szigorítások bevezetését tervezi decembertől, miközben Lombardia tartományban ismét megteltek a kórházak - közölte az Il Messaggero olasz napilap vasárnap.

Ismét az északnyugati Lombardiában emelkedik a leggyorsabban az azonosított betegek száma, amely megközelítette a napi kétezret. A régióból kezdett el terjedni a Covid-19 járvány 2020 februárjában, és tavaly november elején a tartományt helyezték elsőként zárlat alá a betegség őszi hullámában.

A magas átoltottságnak köszönhetően az egy évvel ezelőtti több mint kilencszázhoz képest jelenleg valamivel több mint hatvanan vannak intenzív osztályon a tízmilliós térségben.

Az egészségügyi hatóságok számításai szerint a tetőzés karácsonytól várható, és a kórházakban januárban érhetik el a legmagasabb terheltségi szintet. A tervek között szerepel, hogy újra megnyitják a milánói vásártéren idén tavasszal felállított Covid 19-kórházat, amelyet mostanáig oltóközpontként használtak.

Nem kedvezőbb a helyzet az északkeleti Friuli Venezia Giuliában sem, ahol a kórházak telítettsége átlépte a tíz százalékos küszöböt, amiért a régiót magasabb járványfokozatba helyezhetik át. A Friuli kórházigazgatóit és orvosait tömörítő Anaao Assomed szövetség titkára, Valerio Fregonese úgy nyilatkozott, hogy a SARS-CoV-2 vírus osztrák és szlovén területről terjedt át. Emlékeztetett, hogy Szlovénia korábban lezárta határait az olaszok előtt, amikor az olasz oldalon volt rosszabb a járványhelyzet. Úgy vélte, ugyanezt kellene most tenni olasz részről.

A Dolomitok és Alpok fedte tartományok a római kormánytól várnak választ arra, milyen szabályokkal indulhat el a tavaly teljesen elmaradt síszezon, amely a Covid-19 előtt 10-12 milliárd eurós gazdasági tevékenységet képviselt.

Vasárnap országosan valamivel kevesebb mint tízezer új beteget regisztráltak, szombaton több mint tizenegyezer ötszázat, aminél csak május elején azonosítottak több fertőzöttet egy nap alatt.

Hegyi síverseny résztvevői a Dolomitokban 2007-ben. Tavaly elmaradt a síszezon Olaszországban, kérdés, mi várható idén...

Fotó: 123rf.com

Mario Draghi miniszterelnök és Roberto Speranza egészségügyi tárcavezető hétfőn egyeztet a tartományok képviselőivel. Sajtóértesülések szerint december elsejétől újabb szigorítások várhatóak, amelyekkel mindenekelőtt az oltást megtagadókat akarják korlátozni. A tervek között szerepel az október közepétől bevezetett védettségi igazolás (Green Pass) használatának szigorítása (Super Green Pass): kötelezővé tennék a védettségi igazolást a tömegközlekedési eszközökön, vagyis buszra és metróra kizárólag legalább egy oltással lehetne felszállni. Hasonlóképpen a közigazgatási hivatalokba, postára, bankba való belépést is oltottsághoz kötnék. A védettségi igazolás kiváltható a betegségből való felgyógyulás bizonyításával, valamint PCR- vagy antigén gyorsteszttel, amelyek érvényességét csökkenteni akarják 72 óráról 48-ra.

A jelenleg egy évig érvényes védettségi igazolás hatályát kilenc hónapra akarják csökkenteni, amivel felgyorsíthatják az emlékeztető adagok beadását.

December elsejétől egyes tartományok sárga vagy narancssárga színű járványbesorolásba kerülhetnek, ami a szabadtéri maszkhasználat újbóli bevezetését jelentheti, a kulturális és sportlétesítmények befogadóképességének csökkentését, a vendéglátás szabályainak szigorításával együtt.

Rómában négyezer, Milánóban szintén több ezer oltásellenes vonult utcára szombaton.