Omán sokkal több, mint tengerpartok és tömjénfák – bemutatkozott a mesés arab ország

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2024. június 15. 09:35

Június 13-án a Kozmo Hotel Suits & Spa adott otthont a Bahwan Tourism LLC budapesti bemutatkozó reggelijének. A résztvevő partnerek közelebbről is megismerhették Ománt, az ország egyik legrégebbi DMC irodáját, valamint a flydubai ajánlatait is.

A HotelPRemio Group áprilistól segíti Omán legnagyobb múltú, exkluzív egyéni és céges utakra szakosodott beutaztató cégét. A Bahwan Tourism 1978 óta elérhető az ománi turisztikai piacon, piaci részesedése a helyi turizmusból 15-20% között mozog és a túra-, valamint programszervezés mellett légitársasági GSA szerepkört is betölt. Ők képviselik többek között a SaudiAir-t, az Ethiopian Airlinest és a flydubai cargót is az arab országban.

A 200 főt foglalkoztató turisztikai vállalkozás a 41 céget tömörítő Suhail Bahwan Holding része, amely az építőipartól kezdve az IT-szektoron keresztül a járműiparig számos területen jelen van és összesen közel 20 ezer embert foglalkoztat.

oman_123rf

Ománban sivatagi, hegyvidéki és tengerparti tájak egyaránt megtalálhatók

Fotó: 123rf.com

Mivel Omán – főként a Salalah-ba irányuló charterforgalomnak köszönhetően – egyre népszerűbbé válik Európában és hazánkban is, a cég célja, hogy régiónkban utazásszervező partnereket találjanak, akiknek segítségével megismertethetik országukat és kapcsolódó szolgáltatásaikat, bemutatva, hogy a szultánság több, mint a déli, tengerparti rész, és hogy a fővárosban, illetve a többi nyolc régióban is érdemes körülnézni.

A cég képviselőjétől, Arun Kambojtól megtudtuk, hogy Omán az Arab-félsziget délkeleti részén terül el, szomszédjai az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia és Jemen – melyektől sokban különbözik, más látnivalókat, természeti kincseket kínál. Az ország területe több mint 300 ezer négyzetkilométer, tengerpartja pedig több mint háromezer kilométer hosszú, partjait négy tenger, a Perzsa- és az Ománi-öböl, valamint az Arab-tenger és az Indiai-óceán mossa.

oman_123rf

A fővárosban a Szultán Qaboos nagymecset az egyik fő látnivaló

Fotó: 123rf.com

Míg a főváros, Maszkat az ország legkeletibb részén, az Egyesült Arab Emírségek tőszomszédságában fekszik, addig Salalah ezer kilométerrel távolabb, a jemeni határtól százötven kilométerre található. Májustól augusztusig általában nagyon meleg és párás az idő, szeptembertől áprilisig pedig hűvösebb.

Omán belső régióiban látványos hegyvidéki tájak és színes falvak váltakoznak, a vidék tökéletes helyszín az aktív pihenést kedvelőknek: itt akár túrázni, sziklát mászni és kerékpározni is lehet.

A tengerpart homokos, így Omán tökéletes nyaralóhely, főként a télből a nyárba érkező turisták számára, hiszen ilyenkor a legkellemesebb a klíma az országban.

oman_123rf

A hegyekben az aktív turizmust kedvelők is megtalálják a hozzájuk közel álló programlehetőségeket

Fotó: 123rf.com

A prezentációból megismerhettük Omán legfontosabb attrakcióit is, a fővárossal, Maszkattal kezdve, amely híres strandjairól, káprázatos piacairól és halairól. Ráadásul akár delfineket is megfigyelhetünk itt, ezért érdemes hajnalban kelni. A téli hónapokban egyre népszerűbb a golfturizmus is, öt golfpálya található a kikötőváros közelében.

Maszkat legnépszerűbb látnivalói a Szultán Qaboos nagymecset és az operaház. Hallottunk még az 5000 éves történelemmel rendelkező ország erődjeiről (Mirani, Jalali, Nizwa), sivatagjairól és az egészen más képet mutató wadikról, vagyis sivatagi folyóvölgyekről is.

Az ország élővilága is különleges: a Dhofar-hegység Omán déli részén található, és a Jabal Samhan Természetvédelmi Területet külön azért hozták létre, hogy az arab leopárdokat, egy kritikusan veszélyeztetett fajt védjenek itt. Ománban emellett rengeteg teknős születik, a frissen kikelt állatok útját az óceánhoz akár a turisták is követhetik – tisztes távolból. Ornitológiai szempontból sem utolsó hely Omán, hiszen több mint 500 madárfajt figyelhetünk itt meg, de az ország  a lovasok körében is híres az arab telivérjeiről. A leghíresebb növény valószínűleg a Boswellia sacra, a tömjénfa, amely csak a dél-ománi hegyekben nő.

A homokos tengerpart miatt Omán tökéletes télből a nyárba desztináció

Fotó: turizmus.com

Arun Kamboj beszélt az ország kultúrájáról, és említést tett a helyiek híres vendégszeretetéről, s arról, hogy itt hagyomány, hogy a vendégeket ajándékkal (egy tál datolyával, kardamommal, gyümölccsel) köszöntsék. Megtudtuk azt is, hogy az ország rendkívül biztonságos, a hölgyek számára is. Külön női taxisofőrökkel nőknek szóló személyszállító szolgáltatás is van Ománban, és egy női piacra is ellátogathatunk Ibrában, ahol szerdánként csak nők vásárolhatnak.

oman_123rf

A wadik, sivatagi folyóvölgyek egészen különleges látnivalók az országban

Fotó: 123rf.com

A reggeli találkozó légitársasági partnere a flydubai volt. A légitársaság képviseletében Szép Andrea sales és marketing manager tartott előadást, melyből megtudhattuk, hogy a flydubai tökéletes átszállási lehetőséget kínál azok számára is, akik szeretnének minél gyorsabban úti céljukba érni, de azoknak is, akik eltöltenének pár órát Dubajban is. A légitársaság gépeivel Maszkatba és Salalah-ba is eljuthatunk (utóbbinál azonban az érkezésnél kicsit hosszabb átszállással kell számolni).