Online koncertek és mininovella-kiállítás Budapest születésnapján

Forrás: turizmus.com

 2020. november 16. 18:42

November 17-én, kedden ünnepeljük Budapest születésnapját, ez alkalomból több járványbiztos programon is részt vehetnek az érdeklődők.

November 17-én ünnepeljük Budapest születésnapját, 1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda. A 147. évfordulót ugyan a járvány miatt komoly biztonsági előírások mellett lehet csak megünnepelni, ám még így is számos izgalmas program közül válogathatunk. A Budapesten tartózkodók köztéri kiállításokat járhatnak végig a szabad levegőn, több online eseményt pedig élőben is lehet követni a képernyők mögül.

Budapest napja alkalmából negyedszerre hirdeti meg A zene éjszakája című rendezvényt a Budapesti Fesztiválzenekar és Budapest Főváros Önkormányzata. Tavaly még tíz belvárosi szórakozóhelyet töltött meg komolyzenével az ország legismertebb szimfonikus zenekara, most viszont a járványhelyzetre reagálva online jelentkeznek az Akvárium Klubból, ahonnan három kamarakoncert élő közvetítését nézhetik végig a klasszikus dallamokra vágyók. A BFZ művészei mellett az idén Fischer Annie ösztöndíjat nyert fiatal muzsikusok is megmutatják magukat a kamerákon keresztül. A közvetítést a Budapesti Fesztiválzenekar Youtube-csatornáján és honlapján lehet követni.

A 100 szóban Budapest kiállítás a Városháza park szegélyét alkotó palánksoron

Fotó: Bartha Dorottya

A komolyzenei stream mellett a 100 szóban Budapest történetíró pályázat szervezői is eredményt hirdetnek: november 17-én reggel derül ki, hogy a rekordmennyiségű pályaműből melyik tizenkettő, legfeljebb 100 szóból álló történetet ítélte a legkiemelkedőbbnek a zsűri. A járvány ellenére ugyanis elképesztően sok, 2500-nál is több mininovella érkezett fővárosiaktól, vidékiektől és átutazóktól egyaránt, amelyeket mindössze a Budapesthez való kapcsolódásuk köt össze. Ennek alkalmából a POKET zsebkönyvek között is új kötetet üdvözölhetünk: keddtől kezdve kapható a POKET automatáiban a 100 szóban Budapest idei legjobb, 100 sztoriját tartalmazó kiskönyv.

Az online események mellett egy különleges, minden fővárosi szívét megmelengető, köztéri installáció is megtekinthető november 17-től a Városháza Parkban. A 100 szóban Budapest idei legjobb tizenkét történetét óriásplakátokon olvashatják el az Astoria és a Deák Ferenc tér között sétálók. Bár ezek a plakátok csak december közepéig lesznek láthatók, egy maradandó kiállítás is születik: a Városháza Park szegélyét alkotó palánksorra felkerül a 100 szóban Budapest elmúlt hét évének három-három legjobb története is, méltó mementót állítva a Mindspace urbánus-irodalmi pályázatának.

November 17. másnapján is meglepetések várnak az érdeklődőkre, szerdán délután ugyanis Nyáry Krisztián író tart online tárlatvezetést a Városháza Park plakátkiállításáról, a Budapest Brand csapatát vezető Faix Csabával együtt. A közvetítés során budapestiek és vidékiek egyaránt végignézhetik a köztéri kiállítás plakátjait, és az Énbudapestem Facebook-oldalán később is elérhető marad a felvett anyag.