Online Szépművészeti

Forrás: turizmus.com

 2018. május 10. 12:12

Csaknem 3000 műtárggyal gyarapodott, és így már mintegy 8000 metszet érhető el a Szépművészeti Múzeum grafikai gyűjteményének online katalógusában.

2012 júniusa óta angol nyelven hozzáférhető a Szépművészeti Múzeum mára közel 8.000 metszetet felölelő online metszetkatalógusa (www.printsanddrawings.hu). Az olasz és francia metszeteket bemutató fejezete most a 17. századi olasz sokszorosított grafikákkal bővült. Akárcsak korábban, a katalógus a művek lehető legteljesebb, szakirodalommal és rövid kommentárokkal kísért bemutatására törekszik. Az újabb katalógus Kárpáti Zoltán és Nagy Eszter munkája.

A digitális katalógus 2012 óta érhető el, a gyűjtemény most publikált, újabb részének feldolgozása 2016-ban kezdődött és 2018 elején vált hozzáférhetővé.

 

Napjainkban a világ vezető múzeumai nagy gondot fordítanak arra, hogy gyűjteményeiket minél szélesebb közönség számára hozzáférhetővé tegyék. Csatlakozva a nemzetközi gyakorlathoz, a Szépművészeti Múzeum 2012-ben úgy döntött, hogy egy akkor elkészült gyűjteményi katalógusát nem a megszokott módon, könyvformában, hanem online, a weben publikálja. Korszerűségén túl, egy online katalógus használata lényegesen egyszerűbb, a benne foglalt információk gyorsan és sokféle módon kereshetők, tartalma könnyen és rendszeresen frissíthető. A könyvek kisméretű, többnyire fekete-fehér reprodukcióival szemben pedig a művek nagyfelbontású, színes képeken tanulmányozhatók.

A grafikai gyűjtemény csaknem 9.000 rajzot és 100.000 grafikát tartalmaz a műfaj európai emlékeinek változatos képét adva a 15. század közepétől egészen napjainkig.

Kapcsolódó cikkek