Önszerveződő bormulatság Bodrogkeresztúron

Forrás: turizmus.com

 2015. április 01. 17:52

A bodrogkeresztúri termelőkben 2010-ben fogalmazódott meg egy helyi szüreti program gondolata, az első Mindszent Havi Mulatságra 2011-ben került sor. Idén október 10-én várják az érdeklődőket a tokaj-hegyaljai településen.

A rendezvénynek nincs főszervezője, minden pincészet és termelő saját programját találja ki – mondta el Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis borásza a Tokaj Grand kóstolón tartott tájékoztatón. Az azonban biztos, hogy minden pincénél és kézműves termelőnél zenével és kóstolókkal, családias hangulatban fogadják a betérőket, és kiemelt figyelmet fordítanak a gyerekekre. A rendezvény másnapján, vagyis október 11-én vasárnap pedig Hegyalja Piacot rendeznek a Sárga Borház előtti parkolóban.

Bárdos Sarolta hangsúlyozta: ez nem tömegrendezvény, nincs központi színpad, és sztárfellépőket sem hívnak, sokkal inkább az a cél, hogy az ide látogató 1-2000 vendég valóban jól érezze magát a Zemplén-hegység előterében.

 

A borok mellé a fogásokat környékbeli éttermek szakácsai készítik, kóstolható itt sajt és joghurt, helyi ételek, különleges lekvárok és Tokaji Borecet, valamint a helyi „feketeleves", vagyis a trombitagomba által sötétre színezett raguleves is. Az egész napos programot este táncház zárja, a kolozsvári Harmadik Zenekarral.

A Mindszent Havi Mulatságon kóstoltat a Bott Pince, a Füleky Pincészet, a Dereszla Pincészet, a Patricius Borház, a Puklus Pincészet, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok, a Bodrog Borműhely, a Borecet Manufaktúra és a Csicsörke Lekvár is. A távolabb lévő borászatok között ingyenes busz közlekedik, a faluban található borászatok pedig kényelmes sétával elérhetők. Eső esetén a programok zárt helyre költöznek. További információk: www.tokajfestival.hu