Operafesztivál a száz kőműves falujában

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. július 03. 10:54

A Borsod megyei Perkupán már javában készülődnek a július 6-7-i operafesztiválra. A valaha száz kőműves faluja – ahogy a települést emlegetik – és a környék életében kiemelkedő kulturális esemény, gazdag programokkal várja az érdeklődőket.

A már tavaly is sok látogatót vonzott a fesztivál, amelyet perkupai születésű Szegedi Csaba, a Magyar Állami Operaház művésze álmodott meg, ma is szívügyének tartja ezt az eseményt az egykori falujában. A kétnaposra nőtt fesztivál programjai is bővültek, a zenei műsorok mellett egyéb rendezvényeket is tartanak.

Molnár Zoltán Perkupa polgármestere arról tájékoztatott, hogy a nyitó hangversenyt július 6-án, 19 órakor a felújított református templomban tartják, amelyen a sztárvendég a Honvéd Férfikar és a Budapesti Stúdió Kórus lesz Strausz Kálmán vezényletével. Közreműködik Szegedi Csaba operaénekes.


A perkupai tájház, ahol a fesztiváludvar lesz

 

Másnap, július 7-én több újdonsággal is jelentkeznek a rendezők. Délelőtt az Ybl Miklós (1814-1895) által tervezett és 1865-ben épített római katolikus templomban a Dalinda-Acapella Népdalformáció várja majd a közönséget. Délben pedig a helyi kőműves hagyományokat bemutató Perkupai Galyasági Ház – tájház – udvarán nyitják meg a fesztivál gasztro- és kézműves udvarát. Ott különböző ételekkel – többek között krumplilángossal és sajtokkal – is várják a vendégeket, akik megkóstolhatják a perkupai specialistának számító úgynevezett görhőt is, amelyet kukoricadarából készítenek. A Szögligetről érkező asszonyok lángost sütnek, a szőlősardóiak pedig különleges kecskesajtokat kínálnak majd. Egy környékbeli borász pedig nedűivel jelentkezik. Trizsből is jönnek asszonyok, akik szörpöket, feldolgozott gyümölcsöket hoznak bemutatásra.  A rendezők a gyerekekre is gondoltak, nekik népi játszóházat szerveznek és kézműves foglalkozást is tartanak.

A fesztivál keretében Perkupa híres szülöttjéről, Kalász László (1933-1999) József Attila-díjas költőről is megemlékeznek. A róla elnevezett művelődési házban 14 órakor Kincses Károly, a Miskolci Nemzeti Színház művésze tart emlékórát.

A rendezvényen fesztiválfelvonulást is tartanak: hintón érkeznek az operaszólisták, valamint az az öttagú fúvós együttes, amely a fesztivál indulóját játssza el.

Az operagálát a felújított református templomban tartják

Fotók: Mentusz Károly

Az esemény fénypontjának az operagála ígérkezik, amely este 19 órakor kezdődik a református templomban, ahol Szegedi Csabán kívül két vendég: Sáfár Orsolya (szoprán) és László Boldizsár (tenor), a Magyar Állami Operaház művészei is fellépnek.  A gálát követően közönségtalálkozót tartanak és ezzel zárul majd a kétnapos programsorozat. A résztvevők ekkor kóstolhatják meg  a fesztivál tortáját,  és megízlelhetik annak a borát is. A vendégek egyébként mind a két napon valamennyi rendezvényt ingyenes látogathatják.

A tavalyi fesztiválon mintegy ezer részvevőt fogadtak és az idén is legalább ennyire számítanak – hangsúlyozta Molnár Zoltán polgármester.