Öreg-tavi halászfesztivál Tatán

Forrás: turizmus.com

 2016. október 13. 14:59

A ország különböző részeiről érkező halfőző mesterek, a régiókra jellemző halételek várják a látogatókat hétvégén Tatán, az Öreg-tó mellett, az Esterházy-kastély kertjében zajló halászfesztiválon.

Az elmúlt években a programok között szereplő reggeli hálóhúzás a tó medrének rendezése miatt idén elmarad, azonban a látogatók egész napos interaktív bemutatókon ismerkedhetnek a halfogás történetével és tudományával, a tradicionális halászati eszközökkel. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatják a dobóhálóval való halászást és a hálócsomózást, valamint felszedhetik a tóban elhelyezett varsákat, amelyekhez csónakkal lehet eljutni.

A fesztiválhoz szakmai segítséget nyújtó Aranyponty Zrt. egy 23 ezer literes, teherautóra szerelt akváriumban mutatja be az élővizekben előforduló magyar halfajtákat, és ismeretterjesztő filmeket is vetítenek a vízi élővilágról.

Halcsárdában várják a halételek kedvelőit, ahol tízféle halat lehet kapni sütve, rántva, halászléként, de halból készítenek saslikot, fasírtot és chipset is.

A várárokban szombaton és vasárnap halpiacot tartanak a rétimajori Aranyponty Zrt. és a gödöllői halfeldolgozó termékeiből.

A tatai Öreg-tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, amely az Által-éren épített völgyzárógát segítségével jött létre. A hozzá tartozó mocsárrendszerrel a középkorban a tatai vár védelmét szolgálta. Zsigmond és Mátyás idejében hal- és vadbősége miatt vált kedvelt királyi pihenőhellyé.

A népünnepélynek számító lehalászást az 1800-as évek végén kezdték el. A hálóvetés idővel társasági eseménnyé vált, a hagyományt 2001-ben elevenítették fel először.