Óriásadomány a New York-i Modern Művészeti Múzeumnak

Forrás: turizmus.com

 2019. február 06. 12:10

Kétszázmillió dollárt adományozott a Rockefeller család az intézménynek, ez a legnagyobb összegű támogatás, amelyet valaha kapott a múzeum.

A 2017-ben elhunyt David Rockefeller még életében 100 millió dollárt adományozott a MoMÁ-nak, amelynek 1929-es megalapítását édesanyja segítette, valamint számos festményét - köztük Gauguin, Matisse, Picasso és Cézanne műveit - átadta a múzeumnak. David Rockefeller 1948-tól 69 éven át, egészen 101 évesen bekövetkezett haláláig tagja volt a MoMa igazgatótanácsának.

Az újabb adományt abból az összegből folyósítják, amely David és Peggy Rockefeller gyűjteményének tavalyi árverésén folyt be. A gyűjtemény rekordáron, 832 millió dollárt kelt el.

A MoMa

Fotó: NYCgo

A támogatás igen jól jön a múzeumnak, amely június közepétől bő négy hónapra, a felújítási, átalakítási és bővítési munkálatok befejező szakaszának idejére bezár. A 400 millió dolláros (111 milliárd forintos) bővítés lehetővé teszi, hogy csaknem egyharmaddal nagyobb legyen a kiállítótér, 3600 négyzetméterrel toldják meg a jelenleg 12 500 négyzetméternyi kiállítóteret.

The Studio néven új csarnok nyílik kísérleti művészetek, élő előadások és vetítések számára, ez alkotja majd a múzeumegyüttes szívét. További újításként, az otthont adó városhoz való szorosabb kapcsolódásként új, ingyenesen látogatható galériákat alakítanak ki a földszinten, és csak az emeleti szintek maradnak fizetősek.

Június közepéig bezárnak a jelenleg futó időszaki kiállítások, köztük a spanyol Joan Mirónak szentelt Birth of The World. Az októberi újranyitásra több új időszaki tárlatot rendeznek a múzeum saját anyagából, közte latin-amerikai művekből és afroamerikai művészek alkotásaiból, ez utóbbit együttműködésben a harlemi Studio Museummal.

Az AFP hírügynökség szerint a MoMa tavaly 100 millió dollár adományt kapott David Geffen producertől.