Óriási lila pulóver díszíti a bécsi Stephansdomot

Forrás: turizmus.com

 2021. február 18. 12:30

A bécsi Stephansdom idén rendhagyó böjti lepellel, egy hatalmas, kötött, lila pulóverrel készült a húsvétig tartó böjti időszakra. A kortárs képzőművészeti alkotást Erwin Wurm osztrák művész tervezte, akinek nem ez az egyetlen alkotása a székesegyházban.

A hatalmas, 80 négyzetméteres, kötött, lila böjti lepel lényege, hogy a gyülekezet szeme elől eltakarja a díszes oltárt, így a hívők csak hallgatják a misét, figyelmüket pedig nem vonja el semmi.

Az XXL-es ruhadarab a Stephansdom egész oltárát beborítja és már a tavalyi évben is böjti lepelként szolgált. Aztán jött a koronavírus első hulláma és a lezárások, az illetékesek ezért úgy döntöttek, hogy idén is megmutatják a kortárs képzőművészeti alkotást az érdeklődőknek.

A kötött pulóver mint böjti lepel

Fotó: © Erzdiözese Wien/Stephan Schönlaub

A pulóver alkotóját, Erwin Wurm osztrák művészt saját bevallása szerint a Köpönyeges Madonna ihlette meg. A középkori ábrázolás szerint a Boldogságos Szűz Mária a köpenye alá fogadja az oltalmat keresőket.

„Egy pulóver is beburkol és melegen tart minket, a védelem és biztonság szimbóluma” – mondta Wurm. A ruhadarab a pandémia miatt azonban más értelmezést is nyerhet.

„Öltözzetek fel jól. Még egy kicsit ki kell tartanunk” – üzente például Toni Faber, a székesegyház plébánosa.

Wurmnak nem ez az egyetlen alkotása, amely a templomot díszíti. A Stephansdom déli részén – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is megtekinthető a "Nagy Anya" (Big Mutter) nevű négy méter magas, emberi lábakon járó narancssárga melegítőpalack, amely a felebaráti szeretetet szimbolizálja a nagyböjt alatt.

A Stephansdom 2013 óta ad otthont osztrák művészek installációinak a nagyböjti időszakban.