Orosházára helyezte át székhelyét a Kodolányi János Főiskola

Forrás: MTI

 2017. február 02. 17:58

Február 1-jétől Székesfehérvár helyett hivatalosan is Orosházán van a Kodolányi János Főiskola székhelye - hangzott el csütörtökön az intézmény új székhelyén tartott sajtótájékoztatón.

Szabó Péter rektor elmondta: három éve kezdődtek meg a tárgyalások, a székhelyváltásban - amelyre más felsőoktatási intézmény történetében még nem volt példa - döntő szerepet játszott az, hogy a főiskola tudományos közössége hosszú távon részt vehet a kistérségi területfejlesztésben.

Kifejtette: Orosházán indítják el új szakként a közösségszervező képzést. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár minapi bejelentése szerint több mint háromezer betöltetlen álláshely van e területen.

Fotó: oroshaza.hu

Megkapták a szakindítási engedélyt az informatikai képzéshez is, amelyet országosan egyedülálló módon, informatikában jártas vállalatokkal közösen terveznek megvalósítani. Az MTI erre vonatkozó kérdésére Szabó Péter kifejtette: a vállalatok - a főiskola szakembereivel közösen - részt vettek a tananyagfejlesztésben, gyakorlati programok vezetőiként pedig az oktatásban is szerepük lesz.

A távolabbi tervek szerint a cégeknél kihelyezett tanszékek is létrejöhetnek. Erre van már példa a főiskola életében, a humánerőforrás-szervezésben jártas Nexxon Zrt.-vel közösen van kihelyezett vállalati tanszékük - jegyezte meg a rektor.

Szabó Péter közölte: nappali tagozaton ez év őszétől hirdetik meg a képzéseket, háromszáz hallgatóval működhet optimálisan a tagozat. A megfelelő létszám elérése érdekében már most indítanak közös programokat nyolc-tíz helyi középiskolával.

Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere elmondta: mivel a főiskolán nincsenek államilag finanszírozott helyek, a város a legutóbbi képviselő-testületi ülésen megszavazott egy húszmillió forintos ösztöndíjprogramot, emellett 15 évre bérbe adnak az intézménynek egy ingatlant a belvárosban, ahol a nappali tagozatos képzést működtethetik.

A Kodolányi János Főiskola idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, összesen 2500-an tanulnak az intézmény budapesti, székesfehérvári és orosházi kampuszain.