Orosz és szír múzeumok közösen állítják helyre Palmürát

Forrás: turizmus.com

 2019. november 29. 16:09

Orosz és szír múzeumok hosszú távon húsz szíriai műemlék restaurálását tervezik, és a nemzetközi közösséget is bevonnák az óváros helyreállításába.

Az Iszlám Állam terroristái először 2015 májusában foglalták el az ókori romjairól nevezetes szíriai sivatagi települést, ahol műemlékeket semmisítettek meg, és tömeges kivégzéseket hajtottak végre az amfiteátrumban.

A szíriai hadseregnek az orosz légierő támogatásával 2016 márciusában és 2017 márciusában kellett visszafoglalnia a várost. A terroristák lerombolták egyebek között a római színház homlokzatát, Bél templomát, a Tetrapülónt és a monumentális diadalívet.

Bél templomának romjai Palmürában

Fotó:  Wikipédia

Az UNESCO által a világörökség részeként elismert romváros helyreállítása a Palmürai Nemzeti Múzeummal kezdődik – írja az MTI.

A The Art News című orosz hírportál szerint az Ermitázs és az orosz akadémia kultúrtörténeti intézete, valamint a szíriai múzeumfelügyelet közötti megállapodás értelmében a felek hosszú távon húsz szíriai műemlék restaurálását tervezik, valamint a nemzetközi közösség bevonását az óváros helyreállításába.

Mihail Piotrovszkij, az Ermitázs igazgatója augusztusban úgy vélekedett, hogy a Palmürai Nemzeti Múzeum felújítása mintegy két évet vesz majd igénybe. Azt mondta, hogy Moszkva a múzeumon túl a megsérült műemlékek helyreállítását már nem támogatja.

Oroszország 2016 áprilisában sajtólátogatást szervezett Palmürába, amelynek csúcspontja egy élőben közvetített koncert volt, a szentpétervári Mariinszkij Színház zenekarát Valerij Gergijev vezényelte. Idén két orosz utazási iroda elkezdett – Palmürát is érintő – utakat szervezni Szíriába, igaz, az érdeklődés egyelőre nem nagy.