Orosz kultúra a tavaszi fesztivál fókuszában

Forrás: MTI

 2019. március 01. 14:37

Az orosz kultúra jelenti majd a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) egyik legerősebb fókuszát; a rendezvénysorozat április 5. és 22. között klasszikus zenei koncertekkel, opera-, balett-, tánc- és színházi előadásokkal, jazz- és könnyűzenei estekkel, kiállításokkal várja a közönséget.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál valójában Budapestnek, ennek a csodálatos városnak a kultúrájáról szól – hangsúlyozta a fesztivál pénteki sajtótájékoztatóján Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a fesztivált szervező Operatív Testület elnöke. Mint megjegyezte, szimbolikus jelentősége van annak, hogy a BTF programját a főváros napokban megnyílt új kulturális színterén, a Nemzeti Táncszínházban mutatják be, amely a fesztivál több előadásának is otthont ad majd.

Idén a BTF orosz szerzők művein, illetve orosz előadókon keresztül is közelebb hozza Oroszország gazdag kultúráját: Valerij Gergijev,a világ egyik legkeresettebb karmestere a szentpétervári Mariinszkij Színház zenekarával, illetve balettegyüttesével Csajkovszkij Jolantáját, majd Prokofjev Hamupipőkéjét mutatja be Budapesten, de a nyitóelőadás is  igazi világszenzációnak ígérkezik, Muszorgszkij Hovanscsina című operájának rekonstruált, eredeti változatát mutatják be a Magyar Rádió Zenei Együttesei, orosz szólistákkal.
Jurij Basmet és a Moszkvai Szólisták orosz szerzők műveiből adnak koncertet a Pesti Vigadóban

Fotó: BTF

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja emlékeztetett arra, hogy 2018-ban több mint 10 millió vendégéjszakát töltöttek Budapesten a látogatók, ebben a sikerben értékelése szerint a BTF-nek is fontos szerepe van. Bán Teodóra a BTF-hez csatlakozó tematikus programsorozatokról is szót ejtett: a Zsabó Fesztivál például a régizene rajongóit szólítja meg, a MITEM rangos színházi társulatokat hoz el, a POKET az irodalmi klasszikusokat közelíti meg újszerűen, a Budapest Art Week keretében pedig mintegy 70 kiállítás nyílik.

Idén a reneszánsz legnagyobb „sztárját" ünnepli majd a fesztivál: Michelangelo grafikáiból nyílik kiállítás a Szépművészeti Múzeumban, de a Bauhaus mestereit is több tárlat mutatja be.

További csemegék a színes kulturális kínálatból: Goda Gábor és az Artus A Szél kapuja című, új előadással készül a fesztiválra, amely a taj-csi csuan művészetére épülő minimalista produkció.

A Mörk együttes húsvéti lemezbemutató koncertjén a közönség a funk, soul és a jazz műfaji határait feszegető, sok improvizációval, ugyanakkor humorral ötvözött a zenei stílussal szembesülhet.

 

Kapcsolódó cikkek