Országimázst építünk a magyar borokkal Kínában

Forrás: MTI

 2015. március 10. 21:57

Üzletemberek és szakmai közönség előtt mutatkozott be a Külgazdasági és Külügyminisztérium idei borkínálata hétfőn és kedden Sanghajban, komoly sikert aratva a kínaiak körében.

A nyolcféle, habzó-, fehér-, vörös- és desszertbort is felvonultató kínálatot Gál Helga, a Külgazdasági és Külügyminisztérium bor- és gasztronómiai tanácsadója, az első magyar női sommelier mutatta be a sanghaji magyar főkonzulátus szervezésében.

A hétfőn a főkonzulátus épületében, kedden pedig az Ease Scent Wine Education sommelier iskolában megrendezett események telt házzal zajlottak, s a résztvevők részéről egyöntetűen pozitív visszajelzést kaptak.

A szakértő a borkínálat és neves borászatok bemutatása céljából 2001 óta járja a világot, a kormányzati ciklusokon átnyúló, Carton Hungaricum nevű program a minisztérium országimázs-építő programjának is része. A borokon keresztül Magyarországot, a magyar kultúrát is közelebb hozza az érdeklődő külföldiekhez, emellett pedig oktatási célja is van – mondta Gál Helga.

A cél az, hogy a külföldiek, diplomaták és borászati szakemberek Magyarországot a minőségi borral azonosítsák. A borkóstolókon Gál Helga nem csupán az italokat ismerteti, hanem a magyar szőlő- és bortermelés történetébe, sajátosságaiba, magyar szokásokba is bevezeti a megjelenteket.

A külképviseletekre és a Balassi Intézetekbe kijutó borok listáját évente tízfős szakmai bizottság állítja össze, amelyet jelenleg Mészáros Gabriella vezet. Ez a bizottság három „borcsomagot" állít össze, ezek közül Sanghajban a superior mutatkozott be.

A két sanghaji eseményt megelőzően Gál Helga Tokióban, a Foodex nemzetközi étel- és italkiállításon prezentálta a borokat, s az ottani nagykövetségen egy mesterkurzust is tartott a szakma japán képviselőinek.