Országos jelentőségű turisztikai övezetté minősítették Nagybányát

Forrás: MTI

 2024. február 19. 18:04

Máramaros megye székhelyét a pénteki kormányülésen nyilvánította országos jelentőségű turisztikai övezetté a román kormány, amely nyolc erdélyi település helyi jelentőségű üdülőhellyé nyilvánításáról is döntött.

Pintér Zsolt nagybányai önkormányzati képviselő, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Máramaros megyei elnöke emlékeztetett: Nagybánya a múlt század elején keresett turisztikai célpont volt, fürdővárosként is híres volt, de az egykori fürdőlétesítmények a kommunizmusban tönkrementek. A város és környéke sok látnivalót tartogat a turisták számára, a közeli hegyek csúcsai, tavai számos túralehetőséget kínálnak - fűzte hozzá.

A város két okból népszerű: a történelmi Máramaros "kapujaként", valamint kulturális, épített örökségéért. "Utóbbi miatt szinte naponta jönnek a magyarországi turistabuszok, felkeresik a Nagybányai Művésztelepet, a város magyar vonatkozású épített örökségét" - mondta Pintér Zsolt. A történelmi Máramaros természeti szépségeire, román népi építészetére, néphagyományaira főleg a nyugat-európai és belföldi turisták kíváncsiak, akik útjuk során Nagybányát is felkeresik.

Nagybánya központja

Fotó: Cosmin Iovan / Pixabay

"Eléggé mostoha körülmények fogadják őket, nincs információs iroda, kiépített turisztikai rendszer, mely kiszolgálná az igényeiket, eligazítaná őket" - mutatott rá Pintér Zsolt. Úgy vélte, ezen a területen még sokat kell dolgoznia a helyi önkormányzatnak a megyei önkormányzattal közösen. A hiányosságok között említette, hogy a városnak nincs turisztikai weboldala, és intézményes idegenvezetést sem lehet igényelni.

"Ellenben a magyar közösségben van pár lelkes nagybányai polgár, közöttük jómagam is, aki szokott városbemutató sétákat vezetni" - mondta az önkormányzati képviselő.

A látnivalók közé sorolta a régi főteret a Szent István-toronnyal, a római katolikus és református templommal, a képtárat is magába foglaló megyei múzeumot, ahol a nagybányai festőiskola kiemelkedő alkotásai láthatók, továbbá az egykori pénzverdét,   a Petőfi- tanyát, a magyar programoknak otthont adó Teleki Magyar Házat.

Európában egyedi látnivalóként említette az ásványtani múzeumot, mivel a kiállított ásványokat mind a környékbeli bányavidékről gyűjtötték, míg a néprajzi múzeum és skanzen a térség népművészetébe, népi építészetébe nyújt betekintést.

A román kormány pénteki ülésén másik két Máramaros megyei települést - Lacfalut és Jódot - helyi jelentőségű üdülőteleppé nyilvánított. A Kolozs megyei Kalotaszentkirály is megkapta a minősítést.

Póka András György polgármester a kolozsvári Szabadság lapnak elmondta: ez újabb európai uniós projektek elindítását segítheti a kalotaszegi községben.

A kormány honlapján közzétett lista szerint Bihar megyéből az Erdélyi-szigethegységben található Vértop-Diófás környéke, Kovászna megyéből Szitabodza, Hargita megyéből Szentegyháza került fel a turisztikai térképre. Hunyad megyében Csornakoscserna és Malomvíz, míg Temes megyében Ferde településre várják a turistákat.

Az erdélyi nagyvárosok közül Nagyvárad belvárosa kapta meg 2020-ban az országos jelentőségű turisztikai övezet besorolást. A bukaresti döntést számos turisztikai fejlesztés övezte, ezeknek köszönhetően jelentősen megnőtt a turisták száma a partiumi városban.