Országos kerámia és gobelin biennálé nyílik a Balatoni Múzeumban

Forrás: MTI

 2021. szeptember 16. 17:01

Különleges műalkotásokat mutatnak be a szombaton nyíló 13. Pelso Országos Kerámia és Gobelin Biennálén Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban.

A tárlaton több mint 60 textil- és kerámiaművész a hal és a halászat jegyében készült alkotása lesz látható.

Az 1997-ben indult kiállítássorozat művészi megközelítésben mutatja be a római kor kultúráját, hétköznapjait és ünnepeit. Az első biennálén is látható volt, hogy a két műfaj, a kerámia és a gobelin „szépen él együtt és egymást segíti” – fogalmazott Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikus, a kiállítás kurátora.

A Balatoni Múzeum tárlatán több mint 60 textil- és kerámiaművész a hal és a halászat jegyében készült alkotása lesz látható

Fotó: facebook.com/balatonimuzeum

Gopcsa Katalin művészettörténész kiemelte: a biennálén a keramikus- és textilművészek kreatív alkotásai gazdag formavilágot jelenítenek meg. A textilesek a legfinomabb kéziszövésű anyagokon készítettek gobelineket, a keramikusok pedig az agyagtól kezdve a finom porcelánig alkottak a tematikához illő műtárgyakat, amellyel a római kor, az antik világ életszeretetét, életszemléletét fejezték ki.

A Balatoni Múzeum állandó kiállítása többek közt a balatoni halászatról szól – hívta fel a figyelmet Gopcsa Katalin. A muzeológusok a Pelso néven keresztül a 4. századi Pannonia kultúráját szeretnék megőrizni – fűzte hozzá.

A biennálé logója a Seuso-kincsből ismert tál, amelyen szerepel a Pelso szó, a Balaton latin neve. A műkincsen egy vadásztársaság látható.

A textil- és kerámiaműveket reprezentáló kiállítást a korábbi években százezres nagyságrendben nézték meg, várhatóan az őszi időszakban is nagy látogatottsága lesz a biennálénak , vélik a szervezők.

A 13. Pelso Országos Kerámia és Gobelin Biennálé december 31-ig tekinthető meg a Balatoni Múzeumban.