Országszerte korlátozzák a turisták és kirándulók mozgását

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. április 10. 08:02

További korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében az önkormányzatok országszerte, így a Balaton-parti városokban is. A Velencei-tó, a Dunakanyar és a Tisza-tó települései is azt kérik, hogy a húsvéti hosszú hétvégén mindenki maradjon otthon.

Balatonfüreden csütörtök déltől vezettek be korlátozásokat. Lezárták a város 71-es főút alatti összes nagy parkolóját, nem lehet megállni a két nagy strand parkolójában és a Zákonyi úti mélygarázsban. Lezárták a város két nagy strandját is: az Esterházy és a Kisfaludy strand a hosszú hétvégén nem látogatható. Az intézkedések a tervek szerint kedd reggel 8 óráig lesznek érvényben.

Balatonalmádiban péntektől lezárják a Szent Erzsébet ligetet, az Óvári kilátót és környezetét, a főtéri szökőkút előtti részt és parkolót, a Pannónia kulturális központ és a strandok parkolóit, a játszótereket és a kültéri fitneszparkokat. Az üzletekben és a közforgalmú zárt helyeken a maszk viselése kötelező.

Keszthelyen kordonokkal lezárják a Balaton-partot, a rendőrség ellenőrzi, hogy megszegi-e valaki a lezárást. Arra kérik a kirándulást tervezőket, hogy valamennyiünk egészsége védelmében ne menjenek Keszthelyre, a keszthelyieket pedig arra, hogy most ők se sétáljanak a Balaton-parton.

Balatonfüreden parkolókat és mindkét strandot lezárták a hosszú hétvégére

Fotó: turizmus.balatonfured.hu

Hévíz is bezárja jelképesen kapuit a látogatók előtt a húsvéti ünnepek idejére. A helyi polgárok, vállalkozások eddig példaértékűen betartották a korlátozó intézkedéseket, és azt szeretnék, ha ez húsvétkor is így maradna, ezért a város nyomatékosan azt kéri, most senki ne jöjjön Hévízre.Az üzletek nincsenek nyitva, a Hévízi-tó körüli sétányt hermetikusan lezárta a kórház, és ha szükséges, a parkolókkal is ugyanezt teszik. Szigorúan tilos a kifolyóban fürdeni, amit fokozottan ellenőriznek, és ha kell, büntetnek is. Hévízen 66 kamera működik, ezek közül öt rendszámfelismerő, s ha valaki megszegi a szabályokat, azzal szemben zéró toleranciát alkalmaznak.

A Velencei-tavi Gárdony polgármestere a helyi rendőrkapitányságtól és polgárőrségektől azt kérte, hogy húsvét hétvégéjén fokozottan legyenek jelen a közterületeken, s a vendégeket, nyaralótulajdonosokat vegyék rá a kijárási korlátozás előírásainak betartására. A múlt hétvégén ugyanis nagyon sokan érkeztek Budapestről, a tóparton és a közparkokban is sokan voltak, a vendéglátóegységek előtt sorban álltak az emberek.

Visegrádon pénteken 8 órától a város belterületén csak az engedéllyel rendelkező helyiek vagy a városban dolgozók parkolhatnak, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel egyeztetve pedig lezárják a turistaforgalom elől a Fellegvárba vezető Panoráma utat. Az átmenő forgalom a 11-es főúton haladhat Esztergom és Budapest között. Az intézkedések elsődlegesen hétvégékre szólnak.

Zebegény honlapján az olvasható: "Maradj otthon húsvétkor! Ezt kéri a Dunakanyar!". A felhívást közösen jegyzi Dobogókő, Dunabogdány, Dömös, Esztergom, Kisoroszi, Leányfalu, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Surány, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Zebegény, Vác és Visegrád.

Közös üzenet a Dunakanyar településeitől

Fotó: Facebook

A Tisza-tó fővárosának tekintett Tiszafüreden újabb korlátozó intézkedéseket vezettek be, mert nőtt a látogatók száma. A Morotva Kerékpáros Pihenőparkot például csoportosan keresik fel a vendégek. A kijárási korlátozás lehetővé teszi a rekreációs célú gyalogosközlekedést, de nem engedi meg az autós turizmust. A szabadstrandnál lévő parkolózónát ideiglenesen lezárják, oda csak a Tiszafüreden tartózkodási hellyel vagy lakcímmel rendelkezők hajthatnak be gépkocsival nagypéntektől a húsvéti ünnepek végéig.

Szarvason elrendelték több, a Holt-Körös partján található közlejáró, valamint a Liget Hotellel szembeni vízparti lejáró lezárását. Az önkormányzat azt szeretné elérni, hogy horgászturisták se érkezzenek a hosszú hétvégére a városba.

Kecskeméten átmenetileg lezárják a Benkó Zoltán Szabadidőközpontot, az arborétumot és a Szent Hubertus Parkerdőt, közismert nevén a Nyíri erdőt – erről a helyi operatív törzs döntött. A szervezet tagjai azt kezdeményezték, hogy a közkedvelt kirándulóhelyek április 10-étől ne legyenek látogathatók.

Hollókőn is elmarad a hagyományos húsvéti fesztivál, a nyilvános parkolókat lezárták és táblákon kérik a kirándulókat az otthonmaradásra

Fotó: MTI/Komka Péter

Csongrádon csütörtöktől lezárják a népszerű nyaralóhelyen, a Körös-toroknál található sportpályákat.

Pécsváradon lezárták a pécsiek körében is kedvelt üdülő- és kirándulóhelynek számító Dombay-tó közvetlen körzetét a nem pécsváradi lakosok számára. Mindenkinek tiltott a környéken való séta, szabadidős tevékenység, aki nem rendelkezik pécsváradi lakcímkártyával, vagy nem telektulajdonos.

Az elmúlt napokban Tihany polgármestere, majd Hollókő, Szentendre, Tokaj és Velence vezetői is kérték az emberek, hogy a koronavírus-járvány miatt ne látogassanak el a népszerű kirándulóhelyekre.

Budapesten pedig a húsvéti hosszú hétvégére lezárták a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot.