Örvényalagút, szénbánya és partizánkórház – rendhagyó múzeumok Szlovéniában

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 31. 11:44

Hogy a múzeumjárás unalmas lenne? Szlovénia szokatlan kiállításain azok is elmerülhetnek a látnivalók és élmények sokaságában, akiket amúgy nem hoznak lázba a poros múzeumi tárgyak. A szomszédos ország legérdekesebb múzeumaiból válogattunk.

Szlovénia leginkább a természetjárás, az aktív turizmus és a termálfürdők kedvelőit vonzza, pedig ezeken túl is számtalan látnivalót és programlehetőséget találunk a különböző régiókban. Akár egy-egy esős napon, vagy két túra között pihenésképpen is érdemes felfedezni az ország különleges múzeumai közül néhányat.

 

Illúziók Háza – Ljubljana

Ez az interaktív múzeum több mint negyven attrakciójával úgy szórakoztat, hogy közben minden érzékünket próbára teszi. Többek között fotózkodhatunk egy feje tetejére állított szobában, egy másikban törpévé vagy óriássá válhatunk, megismerhetjük a színek rejtélyét, belenézhetünk az igazság tükrébe, ha pedig bírjuk a szédülést, végigmehetünk a félelmetes örvényalagúton. Végül a játékszobában mind az elménket, mind a türelmünket próbára tehetjük a különféle ördöglakatok és egyéb fejtörők megoldásával.

 

Franja Partizánkórház – Cerkno

A cerknói Franja Partizánkórház az UNESCO világörökségi listáján is szerepel

Fotó: Miran Kambic

Az ország nyugati részén, a cerknói dombok között, a Pasica-szurdok rejtekében működött a második világháború idején a Franja Partizánkórház, amely a fasizmus és a nácizmus elleni nemzetközi összefogás és ellenállás szimbólumává vált. A fabarakkokban dolgozó orvosok és ápolók szörnyű körülmények között, legendás önfeláldozással, megkülönböztetés nélkül kezelték a szlovén, a szövetséges és az ellenséges katonákat. Az épületek és a különböző tárgyi emlékek a mai napig az áldozatvállalás, a bátorság és az emberség üzenetét közvetítik. Az egykori partizánkórház nemzeti jelentőségű kulturális műemlék, amely szerepel az UNESCO világörökségi listáján, és az Európai Örökség címet is viseli.

 

Szlovén Szénbányászati Múzeum – Velenje

Szlovénia legfiatalabb városában hatalmas élmény és egyben igazi időutazás bányászruhában, sisakban, a bányászoknak is kijáró tízóraival a zsebben leereszkedni a 160 méter mély járatokba. A ma is működő, a legmodernebb technológiával évi négymillió tonna barnaszenet kitermelő Škale bánya egykor aktív, napjainkban múzeumként szolgáló régi tárnáiban másfél órás vezetett séta során, élethűen kialakított jeleneteken át ismerhetjük meg a 19. század végéig visszanyúló bányaművelés nehéz és veszélyes munkáját, a bányászok mindennapi életét.

 

Sómúzeum – Fontanigge

A Portorož közelében található Sómúzeumban megismerhetjük a sólepárlás technológiáját és az egykori sómunkások életét

Fotó: Slovenian Tourist Board

A szlovén tengerpart legdélebbi részén fekvő sečovljei sótavak mintegy 650 hektáros területe működő lepárlóüzem, nemzeti park és turistalátványosság egyben. Két része van: a Portorož felől megközelíthető Lera, amelyet utoljára az osztrákok „modernizáltak” 1904-ben. Ez az átépítés azonban csak a tavakat elválasztó gátrendszert érintette, a technológia maradt a régi, ma is ugyanúgy termelik a sót, mint sok száz éve. A sómező másik, Fontanigge névre hallgató része 1960 óta már nem működik. A sómunkások egykori épületeiből négyet felújítottak, és itt rendezték be a Sómúzeumot. Megismerhetjük a sólepárlók egykori életét, láthatjuk a kitermeléshez szükséges eszközöket, a sómedencét a hozzá tartozó tengervízcsatornával, a sóraktárat, sőt az eredeti formájában rekonstruált kenyérsütő kemencét is, amely a sečovljei sóházak sajátossága volt.

 

Hadtörténeti Park – Pivka

A Pivka Hadtörténeti Park hatalmas tank- és repülőgyűjteménnyel rendelkezik

Fotó: Slovenian Tourist Board

A karsztvidék szívében, a Pivka-medencében találjuk Szlovénia legnagyobb múzeumi és turisztikai komplexumát. Az egykori olasz laktanya területén berendezett hatalmas kiállítási területen különleges tárgyakon, interaktív tárlatvezetéseken, történelmi színjátékokon keresztül ismerkedhetünk meg a különböző korszakok haditechnikájával, és akár azt is kipróbálhatjuk, milyen érzés tengeralattjárót vagy harci repülőgépet vezetni. A legvonzóbb talán a hatalmas tank- és repülőgyűjtemény, illetve a park emblematikus kiállítási tárgya, a tengeralattjáró. Az élmény akkor igazán autentikus, ha a múzeumi kantinban megkóstoljuk a helyi ételek egyikét, például a „katonai babgulyást”.

 

A Szlovén Komlótermesztés és Sörfőzés Ökomúzeuma – Žalec

Žalecet Szlovénia komlófővárosaként is emlegetik

Fotó: Slovenian Tourist Board

A komlótermesztés és a sörfőzés hagyománya az Alsó-Savinja völgyében 1876-ra nyúlik vissza, így a térség központja, Žalec méltán vívta ki a Szlovénia komlófővárosa elnevezést. Nem csak sörkedvelőknek lehet érdekes a komlótermesztés és sörfőzés helyi múzeuma, ahol a tárgyi emlékeken túl remek virtuális eszközök is segítik a téma alaposabb megismerését. Az egykori komlószárító üzemben bemutatott gyűjtemény létrejöttét olyan családok segítették, akiknek az élete a komlótermesztéshez kötődik – az ökomúzeum elnevezés tehát a környezet és a lakosság közötti szoros kapcsolatra utal. A kiállításon nagy hangsúlyt kapnak a helyi néphagyományok, szokások, ünnepek, amelyek mind a zöld aranynak nevezett komlóhoz köthetők, ilyen a komlóhercegnő-választás vagy a komlóoszlopok felállítása. Az egyik teremben 360 fokos virtuális valóságfilmen keresztül, egy komlószedő bőrébe bújva vehetünk részt egy régi komlószüreten, a büfében pedig megkóstolhatjuk a Savinja-völgyi Kukec sört és a komlószedők hagyományos ebédjét is.

 

Herman Potočnik Noordung Űrtechnológiai Központ – Vitanje

A Noordung Űrtechnológiai Központ építészeti szempontból is különleges élmény

Fotó: Tomaz Macek

Építészeti szempontból is különleges élmény az egymásba illeszkedő gyűrűkből álló létesítmény meglátogatása a Maribortól délnyugatra fekvő Vitanje településen, Herman Potočnik Noordung, az űrkutatás első elméletírójának szülővárosában. Az I. világháborúban az Osztrák–Magyar Monarchia mérnökeként és katonatisztjeként tevékenykedő Potočnik az 1920-as évek közepétől a világűr meghódításának lehetőségeivel foglalkozott.

Az asztronautika szlovén úttörőjének is emléket állító, látványos Űrtechnológiai Múzeumban hat állandó kiállításon, igény szerint angol nyelvű vezetéseken és izgalmas, VR-szemüveges élményeken keresztül pillanthatunk be a Föld, a Hold, a Naprendszer, a világegyetem és az űrkutatás rejtelmeibe.