Ősi élőlények fosszíliáit fedezték fel Linjiben

Forrás: turizmus.com

 2022. április 29. 15:52

Kínai paleontológusok egy csoportja a tengeri fajok ősi, mintegy 504 millió éves fosszilis leletegyüttesét fedezte fel az észak Kínában található Linji városában – jelentette a Chinanews.com.cn a Kínai Tudományos Akadémia Nankingi Geológiai és Őslénytani Intézet híreire hivatkozva.

A felfedezést, amelyről Zhao Fangchen kutató és Sun Zhixin doktorandusz, az intézet kambriumi robbanáskutató csoportjának munkatársa számolt be, online tették közzé a National Science Review oldalán. A leletek várhatóan új megvilágításba helyezik a kambriumi robbanás elméletét és segíthetnek jobban megismerni az állatok korai evolúciójának folyamatát - számol be a szenzációról a silkroadhungary.hu.

 

A kambriumi robbanás jelensége máig tartó tudományos viták forrása, melynek tényét sokan vitatják. A kutatók elmondása szerint a kambriumi robbanás mintegy 530 millió évvel ezelőtt kezdődött, ekkor indult elképesztő gyors fejlődésnek bolygónk élővilága és ennek során viszonylag rövid időn belül sok különböző állatcsoport jelent meg a tengerekben.

Jelenleg több mint tíz kambriumi földtörténeti időszak ősmaradványait őrző lelőhelyet tartanak számon világszerte. Köztük kiemelkedő jelentőséggel bír a délnyugat-kínai Csengcsiang vidéke, amely jelenleg a kambriumi időszakot érintő kutatások egyik legfontosabb központja.

A paleontológusok elmondása szerint a linji leletek különlegességét tovább fokozza, hogy az észak-kínai terület egyedülálló tektonikus evolúciós történettel rendelkezik. Az elmúlt években a Nankingi Földtani és Őslénytani Intézet kambriumi robbanáskutató csoportja sok terepmunkát végzett ezen a területen és kutatásaik során több ezer kiváló fosszilis példányt gyűjtöttek össze.

A kutatók több fajt is sikeresen azonosítottak a vizsgált anyagban, köztük ízeltlábúak és garnélafajok egyedeit is.