Őskori tengervíz tör fel ebben a határ közeli termálfürdőben

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2023. június 28. 11:44

A szlovákiai Nógrád (Novohrad) és Polyána-Hegyalja turisztikai kínálata és helyi termékei mutatkoztak be a minap a budapesti Szlovák Intézetben. Mint kiderült, a Losonc melletti Rappon a Novolandia termálfürdőben egy ősi tenger sós vizében fürödhetünk.

A Szlovák Turisztikai Képviselet által szervezett eseményen Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője, majd Michaela Pánisová-Ležáková, a Szlovák Intézet igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

Nógrád és Polyána-Hegyalja turisztikai kínálatát a térség turisztikai szervezetének igazgatója, Tomás Krahulec mutatta be. Mint elhangzott, a közvetlenül a magyar határ túloldalán fekvő térségben a legfontosabb küldőpiacnak hazánk számít. A területen 2012-ben jött létre a desztinációs marketing szervezet, amelynek ma már 84 tagja van – köztük önkormányzatok, múzeumok, vállalkozások –, és amely ezzel a legnépesebb TDM-szervezet Szlovákiában.2020 és 2023 között 22 jelentősebb turisztikai fejlesztés valósult meg a térségben, épült például Pillangóház, őskori kemence és kialakítottak egy tematikus útvonalat, amelyet végigjárva az egykori üvegművesség történetét ismerhetjük meg. Ezen az útvonalon különvonat is jár: az Üveg Expressz augusztus 5-én Zólyomból Gyetván és Losoncon keresztül közlekedik Rimakokovára.

Az újdonságok közé tartozik még a divényi kastélyban kialakított kínzó- és éhezőkamra, valamint rendezvényterem. A füleki várban őskori kemence épült.

A turisták a térség történelmi emlékeit – például a Mikszáth és Csontváry Kosztka Tivadar életéhez kötődő helyszíneket –, valamint a várakat és kastélyokat keresik fel előszeretettel, de a vízitúrázás is a népszerű tevékenységek közé tartozik. Gácson Csontváry emlékháza felújítás után várhatóan szeptemberben nyílik meg, hangzott el. Rimakokován egy régi iskola romos épületét újították fel és turisztikai információs központot alakítottak ki benne.

Aki fürdőélményekre vágyik, a térségben azt is megtalálja. A Losonc melletti Rappon a Novolandia termálfürdőben ráadásul sós vizes termálvízben fürdőhetünk – a medencéket itt a föld mélyéből feltörő reliktum tengervíz tölti meg.

A Novolandia termálfürdő

Fotó: regionnovohrad.sk

Alsósztregován is található egy népszerű falusi strand, ha valaki itt nyaral, akkor innen raftingolással kombinált kerékpártúrára is indulhat.

Népszerű program a kisgépes sétarepülés a térség kastélyai és várai felett, besztercebányai felszállással.

A túrázás, kerékpározás és raftingolás szerelmeseit is várja a térség

Fotó: regionnovohrad.sk

A rendezvényen szóba került a Nagykürtösi borút, a térség egyik borászata, a bioborok készítésével több évtizede foglalkozó nyényei Domin&Kušický borait meg is lehetett kóstolni. A térségben előállított speciális termékek közül a gyulladáscsökkentő hatású kecskeszappan és a különböző bőrdíszműves termékek készítői is bemutatkoztak.