Összefogás a Bükk-vidék Geopark létrehozásáért

Forrás: turizmus.com

 2017. július 21. 15:03

A Bükk-vidék 105 településének képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá, amelyben kezdeményezik a Bükk-vidék Geopark létrehozását. Az ünnepélyes aktusra a Bükki Nemzeti Park nyugati kapujában, Felsőtárkányban került sor, július 20-án – tájékoztatta szerkesztőségünket Nagy Júlia brand manager.

A házigazdák részéről Bajzát Ferenc alpolgármester, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részéről Rónai Kálmánné igazgató, a Magyar Geopark Bizottság tagja, a Földművelésügyi Minisztérium részéről pedig Balczó Bertalan főosztályvezető köszöntötte a résztvevőket.

Az összegyűltek meghallgatták a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tájékoztatóját a geopark létrehozásának lehetőségéről, annak turizmusra, térségfejlesztésre, természetvédelemre gyakorolt hatásairól.

A szándéknyilatkozat aláírói felkérték a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot, hogy készítse el a felterjesztés szakmai anyagát, elsőként a Magyar Geopark Bizottság, majd az UNESCO és a Geoparkok Európai Szövetsége felé, illetve a későbbiekben lássa el a program koordinálását és a kapcsolódó operatív feladatokat.

A Bükk hegység és közvetlen környezete (a Bükkalja, a Bükkhát és a Tarna völgye) bővelkedik olyan földtudományi értékekben, amelyek szolgálhatják mind a turizmust, mind az oktatást, mind a szemléletformálást, ugyanakkor részét képezhetik térség- és területfejlesztési programoknak.

Geopark alapítók Felsőtárkányban

Fotó: Bükki Nemzeti Park

A Világörökségi helyszínekkel és a Bioszféra Rezervátumok helyszíneivel együtt az UNESCO Geoparkok mind globális, mind pedig lokális szempontból fontos szerepet játszanak a 2030-ra kitűzött európai uniós fenntartható fejlődési célok megvalósításában.