Összefogás a Dunakanyar turizmusáért

Szerző: Németh Andrea

 2015. július 04. 22:18

A Dunakanyar turisztikai szolgáltatóinak mindig meg kellett küzdeniük azzal, hogy a térség ne csak a Budapestre érkezők egynapos úti célja legyen. Megoldást jelenthet, ha az itt fellelhető sok kincset a térség TDM-szervezetei egymással összefogva komplex turisztikai termékké gyúrják.

A 2014-es adatok alapján a Budapest-Közép-Duna-vidék turisztikai régió teljes vendégforgalmának csupán 5,3 százaléka (476 ezer vendégéjszaka) realizálódik a Dunakanyar Kiemelt Üdülőkörzet területén. Ha viszont Budapestet nem számítjuk, ez az arány eléri a 45 százalékot. A 2010-ig tartó visszaesést és a 2011. évi stagnálást követően, 2012-től immár harmadik éve folyamatosan, trendszerűen bővül a vendégforgalom. A Dunakanyar turizmusa – a régió egészétől eltérően – alapvetően továbbra is a belföldi vendégekre épül: nagyjából minden 7. turista érkezik a határokon túlról (2014-ben 68 175 külföldi vendégéjszaka).

A külföldi vendégéjszakák növekedése 2013 óta ugyanakkor gyorsabb ütemű, köszönhetően a Magyar Turizmus Zrt. részvételével – részben a Budapest és Környéke Regionális Marketing Igazgatóság irányítása mellett – megvalósuló, élénk külföldi marketingtevékenységnek is.

 

 

Szépülő városok, jobb infrastruktúra

A Dunakanyar települései, annak ellenére, hogy fejlett régióként kevésbé volt lehetőségük uniós források igénybevételére, sokat szépültek az elmúlt években.

Látványos esztétikai-infrastrukturális fejlődésen ment keresztül Szentendre és Vác városközpontja, Esztergomban pedig – a régióban elsőként, Budapestet is megelőzve – megjelent a városi bérbiciklirendszer (Ebi). De szót érdemel az Esztergomi Vármúzeum rekonstrukciója is, melynek eredményeképpen 2015 tavaszára megújultak a korábbi múzeumi termek, kiállító helyiségek, továbbá rekonstruálták a királyi várrész közismert, ám eddig elzárt egységeit, így többek között a Beatrix-termet, a várkápolnát és Vitéz János reneszánsz freskókkal díszített dolgozószobáját, a híres Studiolót is, amelynek egyik faliképét a feltárást végző szakemberek szerint Botticelli készíthette.

Vácott a város több pontján elektronikus touch info rendszert helyeztek el, 2014-ben megnyílt a Nemzetközi Mobil MADI kiállítás, s immár kétéves a Dunakanyar első állandó színháza, a V4-es nemzetközi színházi találkozóknak is otthont adó Váci Dunakanyar Színház.

Visegrádon a város szívében épült fel a Palotaház, amely információs irodával, mesterségek udvarával, kézműves piactérrel, vinotékával és látványkonyhás étteremmel szolgálja ki a 21. századi turisztikai igényeket.

A városi helyszínek mellett meghatározó jelentőségűek voltak a Dunakanyarban az erdészeti, nemzeti parki fejlesztések is. Tavaly ősszel készült el az Ipoly Erdő Zrt. beruházásában a csóványosi kilátó felújítása a Börzsöny tetején, míg a Duna másik oldalán a Boldog Özséb-kilátót avatta fel a Pilisi Parkerdő Zrt. Május 1-jétől már kipróbálhatók a Börzsöny és a Cserhát fogadókapujaként működő Katalinpusztai Kirándulóközpont új élményelemei is. A Duna-Ipoly Nemzeti Park is sok turizmusbarát szolgáltatással bővítette kínálatát, dunakanyari kenuzás, erdei iskola, vezetett nappali és éjszakai tematikus túrák is elérhetők a turisták számára létesített weboldalukon.

 

Közös fellépés a bringaútért

Ami jelentős előrelépést hozhatna még a térségnek, az az EuroVelo 6-hoz való csatlakozás. Januárban összegyűltek a Duna-menti települések, és döntés született: mindenütt kiemelten kezelik ennek a kerékpárútszakasznak az elkészültét, a cél az, hogy Bécstől végig lehessen kerekezni Budapestig. Hiszen Regensburgtól Bécsig évi 400 ezer kerékpáros turista veszi igénybe az útvonalat, onnan Budapestig viszont már csak 40 ezer biciklis jön tovább. A fejlesztés bizonyosan jelentős vendégszám- és bevételnövekedést generálna a Dunakanyarban.

 

 

Visegrádi újdonságok

A térség nagyobb települései Visegrád, Vác, Szentendre rendelkeznek TDM-szervezettel, Esztergomban pedig most alakul meg.

Az idei szezonra is rengeteg újdonságot jelentett be a települések közötti összefogásban gyakran koordináló szerepet betöltő Visegrád. Most debütált az 50 extra kedvezményt magában foglaló Club Visegrád kuponfüzet, amely kiváltásától számítva egy évig érvényes. A visegrádi szállodák összefogásának köszönhetően minden hotel más időszakban várja kedvezményekkel a vendégeket. Nemrég külön kiadvány jelent meg a garantált programokról, melyek idén is bővülnek.

Szintén újdonság, hogy a TDM-tag szálláshelyek „Minősített szálláshely" táblákat kaptak, illetve a TDM-szervezet koordinálásában helyi ajándéktárgyként most került a boltokba a környéken fellelhető fűszerekkel ízesített Visegrádi méz.

Júniustól a fellegvárban elhelyezett webkamerán is látható lesz a Dunakanyar, s ennek 200 méteres körzetében nyílt wifit biztosítanak, illetve idén újabb útbaigazító táblákat is kihelyeznek.

Szerencsére mind többen látnak fantáziát a turizmusban, így például a néhány éve megnyílt Zugfőzde Pálinkamúzeum, vagy a közeli pisztrángos tavak üzemeltetője. Itt nagyon szórakoztató programként tavasztól újraindult a „Fogja meg az ebédjét!" program, melynek keretében mindenki próbára teheti horgásztehetségét. A sikerélményt garantálják.

 

 

Tudatos építkezés Vácott

Vác TDM-szervezete tudatosan építkezik, egyik tematikát a másik után helyezi fókuszba. Eddig a kulturális turizmus kapott nagy hangsúlyt kiállításokkal, rendezvényekkel és infrastruktúra-fejlesztéssel, idén a kerékpáros és vízi turizmust szeretnék fejleszteni, ezek összekapcsolására külön programokat dolgoznak ki.

A város nagyon jó adottságokkal rendelkezik, megannyi kulturális vonzerő marasztalja a vendéget, köztük számos művészeti gyűjtemény, a Memento Mori kriptaleletek, Sajdik Ferenc mosolyalbuma vagy a bormúzeum. Ezenkívül rengeteg rendezvénnyel készültek erre az évre is, valamint szeretnének gasztronómiai programcsomagokat is kidolgozni.

Kevesen tudják, hogy Vácott található az ország harmadik legnagyobb székesegyháza, illetve áthalad a településen a Mária-út, az 1000 éves püspöki székhely ilyen módon a vallási turizmusnak is fontos célpontja lehet.

 

Szentendre marasztalna

Szentendre most záruló pályázati projektje keretében valósított meg sok fejlesztést, például új pihenőhelyekkel, látogatóközponttal, kiadványokkal gyarapodott.

Ugyanakkor még mindig azzal küzd a város, hogy a turisták csak néhány órára maradnak itt. Mivel a szálláshely-kapacitás nagyon szűk, amin nehezen tudnak változtatni, ezért a hangsúlyt most a többnapos rendezvényekre, fesztiválokra helyezik.

Mint mindegyik desztináció, Szentendre is az összefogás híve, hiszen az egyes kínálati elemek jól kiegészítenék egymást.

 

Esztergom felkészül

Egyetért ezzel Esztergom is, ahol tavasszal alakult meg az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület, mely a település és a környék adottságait figyelembe véve az aktív és a vallási turizmust tűzte zászlajára. A nyári hónapok feladata, hogy a munkaszervezet is felálljon és regisztráltassa magát, hogy már indulhassanak a szeptemberre ígért új TDM-pályázaton. A tervek szerint addig saját erőből megvalósítanak minden, működéshez szükséges infrastrukturális fejlesztést, hogy a pályázaton már a szakmai munka kerülhessen előtérbe. A folyamatot egyelőre az önkormányzat koordinálja, illetve javában zajlik a tagtoborzás is.

 

A település tagja az Istergranum határon átnyúló együttműködésnek is, mely a régi Esztergom vármegye területének fejlesztését helyezte fókuszába.

Esztergom saját magára mint a Dunakanyar kapujára tekint, szeretnék a turistafogadás feltételeit és az ideérkezők élményeit minden eszközzel minél teljesebbé tenni. Készül például okostelefonos alkalmazás, interaktív weboldal és térkép, illetve több infopontot is terveznek.