Összefogás a Dunakanyar turizmusáért

Szerző: Elek Lenke

 2016. május 15. 09:55

A visegrádi nemzetközi kikötő átadási ünnepségét a szervezők összekötötték a dunakanyari TDM-szervezetek és a Mahart Passnave közös szezonnyitó sajtótájékoztatójával.

A május 12-i szalagátvágáskor Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, valamint Félegyházi András, Visegrád polgármestere és Spányik Gábor, a Mahart Passnave ügyvezetője mondtak rövid beszédet a 75 millió forintnyi – nem uniós pénzből – megszépített nemzetközi kikötő átadása alkalmából.

A visegrádi hajóállomásnak – ahol az akadálymentesítés mellett megújult három kikötő, továbbá a kiszolgáló létesítmények, pihenőhelyek, valamint P+R parkoló is létesült – régióközpont szerepet szánnak – mondta Spányik Gábor, a Mahart Passnave ügyvezetője.

A kikötő elsősorban arra szolgál, hogy visegrádi hajókirándulások kiindulópontja, valamint a nemzetközi szállodahajók esetében a város méltó kapuja legyen – mondta Sztojanovits Kristóf, a Mahart Passnave marketing igazgatója. A fővárosból szárnyashajóval ugyan csak másfél óra az út, de a hajók kapacitása véges. A hagyományos hajókkal Budapestről Visegrádra változatlanul három és fél óra, és nagyjából vissza is ilyen menetidővel kell számolni. Ennyit nem mindenki akar a fedélzeten tölteni egy nap alatt, az volna tehát az ideális, ha valamelyik Duna-menti városban szállnának meg a turisták, és a környéken lévő látnivalókra rászánnának további egy-két napot, és természeten igénybe vennék a visegrádi központból induló sétahajókat.

Látnivaló, program akad bőven a Dunakanyar városaiban. A visegrádi TDM által szervezett, Duna-menti települések turizmusáról szóló sajtótájékoztatón először Szentendre kulturális ügyekért felelős alpolgármestere, Gyürk Dorottya ismertette a város új művészeti attrakcióit. Ezután Papp Ildikó, a váci TDM vezetője tekintett vissza röviden a város elmúlt öt évben elért jelentős eredményeire, majd az elkövetkező hónapok kulturális és gasztronómiai programját ismertette. Bár nem félórás hajóút, de a festői Esztergomba is megéri elutazni, amint az Pócsik György turisztikai szakértő, TDM-menedzser szavaiból kiderült.

A Duna-menti települések több szakvásáron együtt jelennek meg, és a május 12-i tájékoztató is a közös érdekeket szimbolizálja – de olyan programcsokor, vagy package, amely a szóban forgó, egymáshoz közeli települések turisztikai kínálatát fogná össze, nem nagyon van még a piacon.

A házigazda Visegrád képviseletében Cseke László TDM-elnök foglalta össze röviden, mi mindent ért el az utóbbi időben a település: a városközpont megújulása, a városházán látható kiállítás a Visegrádi Négyek egyezmény évfordulója alkalmából, a mobilgát-rendszer, a kerékpárút, a környékbeli aktív szórakozási és sportolási lehetőségek, valamint a hagyományos Palotajátékok eredményeként 217 ezer vendégéjszakát regisztráltak tavaly, ami jelentős eredmény az 1800 fős település életében.

Szentendre, a festők városa, ahol a mai kortárs képzőművészek már nemcsak festményekben akarják kifejezni gondolataikat. A Kmetty Múzeumban a világhírű Chiharu Shiota Emlékeső című kiállítását láthatták megnyitó előtt a meghívottak. A neves japán művész sok ezer méternyi piros fonallal hálózta be a kiállítóteret – ez a japán kultúrában a kapcsolatok sokféleségét jelképezi – amelyekre régi, a helybéliek által gyűjtött és messzi földről idehordott 22 ezer darab kulcsot akasztott. A Ferenczy Múzeumi Centrumban Gulyás Gábor múzeumigazgató tartott zártkörű, premier előtti tárlatvezetést.