Ősszel adják át a Székely Nemzeti Múzeum felújított épületét

Forrás: MTI

 2023. január 20. 10:50

Ősszel, várhatóan októberben adják át a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum felújított épületét.

A legnagyobb határon túli magyar közgyűjteménynek otthont adó, Kós Károly által tervezett épületben nagyszabású felújítási munkálatok zajlanak európai uniós forrásokból.

Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a külső tatarozás befejeződött és a következő időszakban a belső munkálatokkal is végeznek. Utána a múzeumkert térrendezése következik, teljes egészében szeptember-októberben készülnek el a felújítással.

Vargha Mihály múzeumigazgató elmondta, hogy a nagyszabású projekt keretében helyreállították az épületegyüttest, növelték a kiállítótereket, külön termet alakítottak ki a múzeumpedagógiai tevékenységek számára és egy szuvenírboltot is létrehoztak. A múzeumkertet is átrendezik, a jövőben ide is terveznek rendezvényeket. Az épületegyüttest 1912-ben kevesebb mint egy év alatt építették, javításokat legutóbb az 1980-as években végeztek rajta, de átfogó felújításra eddig nem került sor.

Őszre felújítják a Székely Nemzeti Múzeum épületét

Fotó: Székely Nemzeti Múzeum/Facebook

"A helyreállítás befejeztével egy modern múzeumunk lesz, átszervezett kiállítóterekkel" – jelentette ki Vargha Mihály.

Az igazgató a Maszol hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy első körben a főépület földszintjét nyitják meg a nagyközönség előtt, majd fokozatosan újítják meg a többi kiállítást is. A nyitást 2023 októberére tervezik, egy új Gábor Áron-kiállítással készülnek, amelyre már sikerrel pályáztak 25 millió forintot a Magyar Genius-program keretében.
A felújítási munkálatok ideje alatt a Székely Nemzeti Múzeum a sepsiszentgyörgyi Lábasházban szervezi kiállításait. Idén a Liszt Intézettel közösen március 15-én egy Petőfi Sándorhoz és Gábor Áronhoz is kötődő, 1848-as ereklyekiállítást mutatnak be.

A Kós Károly tervezte Székely Nemzeti Múzeum felújításáról 2017-ben írtak alá finanszírozási szerződést. A kivitelezési munkálatok csak 2021-ben kezdődhettek el, mivel sokáig egyetlen cég sem jelentkezett a munkálatra. A 21,8 millió lejes (1,7 milliárd forint) beruházás a Regionális Operatív Program keretében valósult meg.