Ősszel is folytatódnak a Balatoni Kurzusok

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 21. 11:45

Folytatódnak a Balatoni Kurzusok ősszel is Gyenesdiáson. A szeptember végi október eleji kínálatban szerepel Bormustra Trombitás Tamással, Gyenesi Íz-lelő és Borkóstoló Kurzus Kovács Antallal.

A tavasszal elindult Balatoni Kurzusok programsorozat őszi rendezvényei különleges csemegéket tartogatnak. A szervező Somogyi Zoltán Max gasztroblogger célja az, hogy a vidéken élők is megismerkedhessenek és kötetlenül beszélgethessenek olyanokkal, akik kiemelkedő eredményeket értek el a gasztronómia világában. A beszélgetések mellett finom falatokat és nemes nedűket is kínálnak a szeptember végi, október eleji rendezvényeken.

„Ősszel is Balaton" -így hangzik a Nyitott Balaton programsorozat szlogenje, melynek középpontjában most a bor és a gasztronómia áll. Az idén tavasszal elindult Balatoni Kurzusok szervezői három rendezvénnyel is csatlakoztak az akcióhoz.

Szeptember 25-én, 19.00 órakor rendhagyó bormustrára vár mindenkit a Darnay pincébe Somogyi Zoltán Max és vendége, Trombitás Tamás, az egykori képzőművész, az egyetlen Munkácsy – díjas borász, a Mi a Kő éttermem tulajdonosa, aki a Káli-medencében készít borokat. Az esten kiderül, hogy lehet  egy csodás rozé a szivarklub hivatalos bora, vagy hogyan érhet el egy étterem egy év alatt 11 G&M pontot.(Gault&Millau: francia ételkritikusok által alapított étteremkalauz, melybe szigorú szempontok alapján végzett bírálat alapján lehet csak bekerülni). A borvacsorán kínált nedűket Trombitás Tamás viszi, az ételeket a Max, a házigazda kínálja.

Másnap, szeptember 26-án, egész napos rendezvényre várják az érdeklődőket. A Gyenesi Íz–lelő hagyományteremtő szándékkal, széleskörű összefogással formálódik.

Mári nénje tepertős-babos káposztája, lángosgolyó, Rácz ponty – ez csak néhány finomság az ételek közül, melyeket megkóstolhatnak a vendégek. Hat gyenesdiási vendéglátóhely csatlakozott a programhoz, melynek megszervezésében a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület is partner. Minden helyen 10.00 és 18.00 óra között három fogásos degusztációs menüvel és borkóstolóval is várják a vendégeket (a gyerekeket házi szörpökkel), akiket műsorokkal is szórakoztatnak. Lesz, ahol gyerekeknek kínálnak programokat, lesz ahol gitárzene, megint máshol tangóharmonikás fokozza a hangulatot. Egy belépőjegy megváltásával a vendégek maguk választhatják ki, melyik három helyszínen ízlelik meg a külön erre a napra összeállított ételsort, s a hozzá kínált helyi vagy környékbeli nedűket. A helyszínek között lovaskocsi jár majd, mellyel (korlátozott létszámban)  juthatnak el egyik helyszínről a másikra a résztvevők.

A nap a Darnay-pincénél zárul itt; napközben kézműves bemutatók és foglalkozások, érdekes beszélgetések is várják a közönséget, akik helyi termékekkel is ismerkedhetnek, s környékbeli fellépők is szórakoztatják a közönséget. Az est különleges programokkal ér véget- melyeken egy esti belépőjegy megváltásával  azok is részt vehetnek, akik napközben nem kóstolták végig Gyenesdiás ízeit.

18.30-tól a rövid megnyitó után – egy nem mindennapi, közös koccintásra várnak mindenkit. Ezután érkeznek az „Éneklő poharak": 19.30 -kor kezdődik a Glasso – Varga Bence koncert, majd a Flame Flowers tűztánc produkciója varázsolt fényt az éjszakába. A vendégeket továbbra is marasztalják: beszélgessenek, élvezzék a nemes borokat, s egymás társaságát, teljen vidáman az este.

A távolabbról érkezőkre is gondoltak a szervezők: a Nyitott Balaton akció keretében több szálláshely is kínál kedvezményes csomagajánlatot a programhoz kapcsolódva, hogy még többen fedezzék fel Gyenesdiást, a település szépségét és értékeit, gazdag kultúráját és tradicionális ízeit. S bár a szeptember ekkor már a végére ér, a programok sora még nem.

Október 3-án, szombaton Kovács Antal háromszoros magyar bajnok sommelier tart egész napos, több részből álló borkóstoló kurzust, ahol különleges, kézműves borokat is kóstolhatnak a résztvevők.

A rendezvényekre előzetes bejelentkezés szükséges.