Összevonnak két gdanski múzeumot

Forrás: MTI

 2017. április 05. 17:24

A lengyel közigazgatási főbíróság szerdai döntése nyomán, a helyi önkormányzat és egyes történészek tiltakozása ellenére mégis összevonják az észak-lengyelországi Gdanskban nemrég megnyitott II. Világháború Múzeumát egy másik, a háború kitörésére emlékeztető helyi múzeummal.

A II. Világháború Múzeumát Donald Tusk egykori lengyel kormányfő kezdeményezésére létesítették. 2008 óta épült, az eredeti tervekhez képest három éves késéssel idén március végén megnyitották.

A jelenlegi kulturális miniszter és kormányfőhelyettes, Piotr Glinski tavaly szeptemberben elrendelte, hogy a múzeumot összevonják a Gdanskhoz közeli Westerplattén 2015 végétől kutatásokat végző, állandó székhely nélküli, a második világháború kitörésével foglalkozó intézménnyel.

A kulturális tárca szervezeti, pénzügyi és szakmai okokra hivatkozva kezdeményezte a két létesítmény összevonását. Döntését történészi elemzésekre is alapozta, melyek szerint a II. Világháború Múzeumának jelenlegi koncepciója háttérbe szorítja a lengyel nézőpontot a történelem bemutatásában.

Az egyesítés miatt a II. Világháború Múzeumának igazgatósága és a lengyel ombudsman tettek bírósági panaszt, alsóbb szinten a közigazgatási bíróság kétszer is elrendelte a kulturális tárca döntésének felfüggesztését. A felfüggesztést azonban a lengyel közigazgatási főbíróság szerdán hatálytalanította.

Fotó: epiteszforum.hu

A lengyel kulturális tárca ezt követően közleményt adott ki, melyben a két múzeum "haladéktalan összevonását" helyezte kilátásba.
A II. Világháború Múzeumának igazgatója, Pawel Machcewicz szerda délutáni sajtóértekezletén úgy értékelte: aznapi bírósági döntés a jelenlegi II. Világháború Múzeuma megszüntetésével egyenlő, az új intézmény elsősorban a Westerplatte történetére fog összpontosulni.

Abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy az összevonás fő célja az ő leváltása. Arra hívta fel Piotr Glinski minisztert, hogy ne változtasson a jelenlegi tárlaton.

A Machcewicz vezette, összességében csaknem 23 ezer négyzetméteren elterülő múzeum fő, 5000 négyzetméternyi tárlatában több mint 2000 tárgyi emléket állítanak ki, a háború történetét mintegy 250 multimédiás pont is szemlélteti.

Kapcsolódó cikkek