Őszi fesztivál Bukarestben a klasszikus zene jegyében

 2013. augusztus 30. 12:20

Szeptember 1. és 28. között rendezik meg a román fővárosban a George Enescu Fesztivált, amelyen a világ legkeresettebb zenekarai, karmesterei és szólistái adnak koncerteket.

A kétévente megtartott fesztivál vezetősége idén úgy határozott, hogy a költségek csökkentése érdekében nem hirdeti meg a fesztivállal egy időben a George Enescu nemzetközi versenyt, azt csak jövőre szervezik meg.

A takarékoskodás azonban nem nyomta rá a bélyegét a mintegy 35 millió lej (2,3 milliárd forint) költségvetésű fesztivál programjára. Összesen 150 koncertet, mesterkurzust és egyéb kulturális rendezvényt tartanak Bukarestben, illetve Románia több városában. A fesztivál legtöbb koncertje az idén is a román fővárosban lesz két fő helyszínen, az Atheneumban, amely a bukaresti George Enescu Filharmónia székhelye is, valamint a kommunizmus idején épült Sala Palatului kulturális központ termeiben.
A szervezők szerint az idei fesztiválra olyan neves zenei együttesek térnek vissza, mint az amszterdami Royal Concertgebouw Orchestra, amelynek két bukaresti koncertjén Mariss Jansons fog vezényelni, valamint a berlini Staatskapelle Daniel Barenboim vezetésével. A római Santa Cecilia Akadémia zenekara és kórusa Antonio Pappano vezényletével Verdi Rekviemjét is megszólaltja, ezen a koncerten a világhírű René Pape basszus és Johan Botha tenor is fellép.
Először fog játszani a fesztiválon a berlini rádiózenekar, amely román és külföldi operaénekesekkel együtt előadja Richard Wagner tetralógiáját a bukaresti operaházban. Szintén először vesz részt a fesztiválon a Pittsburghi Szimfonikus Zenekar, az Orosz Nemzeti Filharmonikusok, valamint a Camerata Salzburg.
A 21. Enescu fesztiválon a közönség olyan világhírű karmestereket láthat, mint például Manfred Honeck, Paavo Jarvi, Vladimir Spivakov, Bertrand de Billy, Juraj Valcuha, Vladimir Jurowski, Semyon Bychkov, Christian Zacharias és Jordi Savall. Szólistaként olyan művészek lépnek fel, mint Murray Perahia, Jevgenyij Kisszin, Borisz Berezovszkij, Radu Lupu és Yuja Wang zongoraművészek, valamint Vadim Repin hegedűművész.
A fesztivál keretében fellép Aradon és Nagyváradon Szalai Antal magyar hegedűművész is, aki a 2011-es Enescu-verseny egyik díjazottja.  A 19. században született és a 20. század derekán elhunyt román zeneszerzőről elnevezett fesztivál gálakoncertjének teljes bevételét jótékonysági célra fordítják.

Athenaeum, Bukarest