Őszi gasztronómiai programok Nyíregyházán

Forrás: MTI

 2013. szeptember 04. 18:20

Kapros vadmalac leves, cibere, krumpli lángos és mocskos tészta is szerepel az újra elkészített egykori népi ételek közül az őszi gasztronómiai programsorozat étlapján Nyíregyházán.

Szarka Judit, a szervező Nyilas Fogadó munkatársa szerdán elmondta az MTI-nek: az Őszi kalandok nevet viselő rendezvénysorozat szeptember 8-án, vasárnap szatmár-beregi íz kavalkáddal kezdődik, a tájegység régi ételei közül meg lehet majd kóstolni a ciberét, a krumpli lángost, a szilvalekváros fánkot, a szilvás gombócot, sőt a híres mocskos tésztát is.
A krumpli lángos a szegények eledele volt egykor, hiszen krumplin, liszten és són kívül nem kellett hozzá más alapanyag. A meghámozott burgonyát sós vízben főzték meg, krumplinyomóval összetörték, picit megsózták, majd hagyták langyosra kihűlni. Liszttel összegyúrták, annyit adagoltak hozzá, amíg összeállt, rugalmas, de nem tapadó lett a massza. Aztán rúd alakúra sodorták, felkarikázták, lisztezett deszkán egészen vékonyra nyújtották és a forró tűzhely tetejére téve mindkét oldalán megsütötték. A korongszerű ételt olajjal, zsírral megkenték, mások fokhagymával is bedörzsölték. Ma olajjal kikent, felhevített palacsintasütőben sütik meg többnyire.


A szatmár-beregi mocskos tészta úgy készült egykor, hogy a metélt tésztát sós vízben megfőzték, leszűrték és még forrón szilvalekvárral összekeverték. Egy kivajazott tepsibe nem túl vastag rétegben berakták, a tetejét bőségesen megszórták cukrozott darált dióval és a sütőben 20-30 percig pirították. Tálaláskor ízlés szerint végül porcukorral megszórták.
Az Őszi kalandok nyitórendezvényén a Nyilas Fogadóban, amelyet a valamikori híres Buttler gróf nagybirtokos 150 éves borospincéjének épületében, az eredeti stílust meghagyva alakítottak ki, az ételkóstolás mellett egész napos program várja az érdeklődőket, amelynek keretében Besenczi Árpád Jászai-díjas színművész előadásában Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című művét is láthatják a résztvevők.
Az őszi gasztronómiai rendezvénysorozat kéthetente folytatódik, és szeptember 22-én főzőversenyre is várják az ínyenceket. A nyíregyházi gyárak, üzemek és intézmények alkalmi szakácscsapatai kapros vadmalac levest főznek majd, amelyhez a megye gasztronómiai íz világát őrző fogadó biztosítja az alapanyagot. Az elkészült ételt bárki megkóstolhatja, Buday Péter mesterszakács minősít majd és hirdet győztest, szintén egész napos szórakoztató program keretében.