Oszkó-Jakab Natália: 2022 nagy kérdése, lesz-e elég technikai személyzet

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. március 02. 18:42

Oszkó-Jakab Natália 2013 óta igazgatja a Művészetek Völgyét, amelyet mindössze egy gazdasági vezető segítségével állított talpra, miután a fesztivál háttérszervezete a csőd szélére került.

Ma már három fesztiválért felel, miközben a Music Hungary tevékenységében is részt vesz, a pandémia alatt elindított Magyar Turisztikai Program Alapítványnak (MTPA) pedig a kuratóriumi társelnöke lett.

A több mint két éve húzódó koronavírus-járvány talán a rendezvényeket és a szervezőket viselte meg leginkább, s a szakmabeliekkel felismerték, hogy a szektor még nagyobb támogatást igényel. Az így megalapított és 2021 tavaszán bejegyzett Magyar Turisztikai Program Alapítvány az üzleti, a sport- és a kulturális rendezvényeket hivatott koordinálni és összefogni, igyekszik rávilágítani a rendezvényszektor járvány alatti visszás helyzetére, nehézségeire, továbbá a szakmában már korábban is megmutatkozó, tisztázásra váró problémákra – mutatott rá a szervezet létjogosultságára Oszkó-Jakab Natália.A lobbitevékenység mellett 2021 tavaszán összefogták a szakmát és megrendezték a Rendezvény Restart Konferenciát, amely Oszkó-Jakab Natália számára az év egyik legkatartikusabb élménye volt, hiszen a szektor alapvetően három külön „kasztként” működik a kulturális, üzleti és sportszervező világban, ezen a rendezvényen pedig sikerült összehozni őket, elindulhatott a párbeszéd közöttük.

Oszkó-Jakab Natália: Láthatóbbá szeretnénk tenni a rendezvényszakmát, hogy megmutassuk, milyen lehetőségek rejlenek benne

Fotó: Kelemen Gergő/Magyar Turisztikai Program Alapítvány

2021-ben a Művészetek Völgyének szerencséje volt: meg tudták rendezni a fesztivált, ráadásul nagy sikerrel, hiszen a 2019-es évhez képest 15 százalékkal több látogatójuk volt. De meg tudták tartani a Kerekdomb Fesztivált és az Örvényeshegy Pikniket is.

Ettől eltekintve küzdelmes szezonjuk volt, a 2020-as kihagyás után ugyanis a szervezők kiestek a rutinból, sokszor „százszor" kellett átbeszélni valamit, ami korábban automatikusan ment.

A 2022-es Művészetek Völgye rendezésekor arra fókuszálnak, hogy tartsák a színvonalat, sok izgalmas programmal és fellépővel készülnek, s mivel 2021-ben csak magyar fellépőket hívtak, a tervek szerint idén is ezen az óvatosabb mezsgyén maradnak, esetleg egy-egy kisebb produkcióban térnek majd vissza nemzetközi előadók.

Az alapítványnak 2022-re rengeteg terve van: végignézik a szektorhoz kapcsolódó oktatási programokat, próbálják jobban elérni a fiatalokat, céljuk, hogy láthatóbbá tegyék a szakmát és megmutassák, hogy milyen lehetőségek rejlenek benne.Az alapítvány társelnöke ezenkívül azt látja, hogy a nemzetközi rendezvénypiacon elindult egy nagy átrendeződés, amelyből Magyarország is profitálhat.Újrapozicionálhatja magát, például a világkonferenciák, nagy sportrendezvények szervezésével, ezért mindennél fontosabb, hogy a szektor mihamarabb talpra álljon.

Oszkó-Jakab Natália a legnagyobb kihívásnak a munkaerőhiányt látja: „Mindenki kicsit félve néz 2022 elé, mert ha beindul a nagy programdömping, kérdés, hogy lesz-e elég technikai személyzet? Mert lehetek én nagyon szuper szervező, de ha megálmodok egy színpadot és nincs, aki felépítse, hangosítsa és üzemelje, akkor nagy gondban vagyok” – hangsúlyozza a szakember, aki mégis bizakodó: „mi jó páran itt vagyunk még, csak kell egy kis összehangoltság, s a Magyar Turisztikai Program Alapítvány ebben próbál segíteni a jövőben.”

*

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.