Osztrák-cseh-szlovák határnyitás június közepétől

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2020. május 19. 19:22

Ausztria, Csehország és Szlovákia külügyminiszterei május 19-ei videókonferenciájukon megegyeztek, hogy június közepén összehangoltan és kölcsönösen megnyitják határaikat egymás felé, s Magyarországot is bevonják ebbe a körbe.

A megbeszélésről az APA osztrák hírügynökséget Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter tájékoztatta. A híradás szerint a napokban a magyar külügyminiszter részvételével újabb videókonferenciára kerül majd sor. „Örvendetesen alakul szomszédainknál a járványügyi helyzet, s bízunk benne, hogy ez így is marad, amely a határok megnyitásának a feltétele" –  jelentette ki az osztrák diplomácia vezetője, a good-deal.at beszámolója szerint.

 

Alsó-Ausztria külön turizmuserősítő csomaggal állt elő

Ausztria legnagyobb tartománya 22 millió eurós csomaggal készül talpra állítani a turisztikai ágazatot. Michael Duscher, a tartományi turisztikai hivatal ügyvezetője szerint erre az évre elengedik 22 ezer vállalkozás esetében a turisztikai hozzájárulást. Minden turizmusban dolgozó vállalkozás további 1500 eurós támogatást kap a higiéniai és fertőtlenítőszerek beszerzéshez.

A belföldi turizmus erősítése érdekében külön kampányt indítanak, amely fókuszában a természeti és kulturális attrakciók állnak. A "frissítő nyár" szlogen alatt futó marketingkampány első számú célcsoportja a kultúrára nyitott fiatal urbánus réteg, akik nyitottak a környezeti fenntarthatóság témára. A határok megnyitását követően a kampányt a szomszédos országokra is kiterjesztik.

Pünkösdkor újraindul a turizmus Ausztriában

Fotó: 123rf.com

A szállodai wellnessrészlegek is megnyithatnak Ausztriában

Ausztriában május 29-én nyithatnak a szálláshelyek, fürdők és egyéb turisztikai attrakciók. Az információk alapján a szálláshelyek wellnessrészlegei és a szaunák is megnyithatnak a járványügyi ajánlások betartása mellett. A szaunák esetében a légmozgatással járó tevékenység ellenjavalt.

Az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) felmérése szerint tagjaik kevesebb mint fele (45,8%) tervezi, hogy él a május 29-ei nyitás lehetőségével.

 

Elmaradt a roham az újranyitó éttermeknél

Ausztriában május 15-től lehetnek az éttermek és vendéglátóhelyek szigorú járványügyi szabályok betartása mellett nyitva. Az első gyorsértékelések szerint a két hónap után ismét vendégeket fogadó éttermekben és kávéházakban elmaradt a roham.

A gazdasági kamara (WKO) vendéglátás tagozatának elnöke, Mario Pulker szerint a vendéglátók szempontjából kritikus, hogy a szállodák még nem nyithattak meg, s nincs nemzetközi turizmus. Ebédidőben is alacsony a forgalom a városi éttermekben, amely arra vezethető vissza, hogy sokan még mindig otthonról dolgoznak, otthon is főznek és étkeznek.

 

Nyílnak az osztrák határok a keleti szomszédok felé is

A Németország, Liechtenstein és Svájc felé május 15-től alkalmazott szúrópróbaszerű határellenőrzést vezetett be Ausztria keleti szomszédai felé is: május 17. vasárnap 0 órától egyoldalúan feloldották a március közepe óta alkalmazott szigorú ellenőrzést Csehország, Szlovákia és Magyarország felé. Az eljárás elsősorban az ingázók számára jelent könnyítést. Külföldi állampolgárok továbbra is csak indokolt esetben léphetnek be az ország területére.

Tervek szerint június 15-től áll vissza a határokon a normalitás, s szűnik meg a hatósági biztonsági és egészségügyi ellenőrzés.

Ausztria bízik abban, hogy Németország június közepén feloldja a világ legtöbb országára kiadott utazási figyelmeztetését, s a főszezonban megindulhatnak a németek Ausztriába. A gazdasági kamara (WKO) turisztikai tagozatának elnöke, Petra Nocker-Schwarzenbacher szerint Ausztriában tradicionálisan nagyon sok a német törzsvendég, akik a belföldi turisták mellett a legmeghatározóbb vendégszegmenst jelentik.

 

Fokozatosan nyitás a rendezvényszektorban

A járványügyi helyzet kedvező alakulása miatt többet engedhetünk magunknak, mint amit röviddel ezelőtt reméltünk – jelentette ki Rudi Anschober szövetségi egészségügyi miniszter. Ausztriában május végétől lesz engedélyezett a 100 főt nem meghaladó rendezvények szervezése.

Július 1-jétől a létszámhatár 250 főre emelkedik, és a mozik is megnyithatnak. Az ülőhelyek között legalább 1 méteres távolságot kell biztosítani. Minden nagyobb létszámú rendezvény esetén szükséges egy külön járványügyi felelős kijelölése. Augusztus 1-jétől már 500 fő feletti események is megtarthatók.

Amennyiben külön egészségügyi biztonsági terv is rendelkezésre áll, akkor 1000 főben maximalizálják a létszámot. Nagyobb látogatószámmal járó rendezvényeket szeptembertől lehet majd csak tartani. A tapasztalatokat kéthetente értékelik, így szükség esetén lehet a terveken és a szabályozáson változtatni.

Állóhelyes nagy tömegrendezvények szerevezésére egyelőre továbbra sincs lehetőség, továbbá az éjszaki bárok, diszkók megnyitásról is később fognak dönteni.