Osztrák Turisztikai Napok és atb az újranyitás jegyében

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. május 19. 14:29

Ausztria május 19-i újranyitására időzítve, május 17–19. között rendezték meg az Osztrák Turisztikai Napokat, amelynek mottója az “Osztrák turizmus újraindulása. Az utazás, szabadidős tevékenységek és lehetőségek visszatérése” volt.

A szakmai esemény magába foglalta Ausztria legnagyobb turisztikai kiállítását, az atb-t, valamint a vele párhuzamosan zajló eCampus turisztikai előadássorozatot is.

A szövetségi turisztikai minisztérium, az osztrák gazdasági kamara (WKO) és az Österreich Werbung (ÖW) által szervezett háromnapos konferencia idén a virtuális térbe költözött ugyan az aktuális  járványügyi szabályozások miatt, de előzetesen 32 országból mintegy 1600 nemzetközi résztvevő regisztrált rá.

Az esemény záró előadásán elmondták, hogy a rendezvény három napján végül 41 országból közel kétezer szakember és újságíró hallgatta meg az előadásokat és vett részt a vásáron. A résztvevők több száz kérdést tettek fel és több mint háromezer szakmai beszélgetést folytattak le az atb turisztikai vásár keretében.

Az atb.virtual ideális platformnak bizonyult – elsősorban az utazási irodák számára – a kapcsolatépítéshez, az üzleti kezdeményezésekhez és a már meglévő ügyfélkapcsolatok elmélyítéséhez.

A párhuzamosan zajló eCampus rendezvényen pedig előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket is meghallgathattak a résztvevők, ahol az ország legelismertebb szakértői és szakemberei számoltak be az elmúlt év tapasztalatairól, az osztrák turizmus újjászületéséről, új üzleti modellekről és a koronavírus-járvány utáni változásokról, a jövőbeli trendekről.

Ausztria többcsatornás turisztikai kampányokat indít a legnagyobb küldő piacokon, köztük Magyarországon is

Fotó: 123rf.com

A háromnapos, nagyszabású turisztikai rendezvényt nemzetközi sajtótájékoztatóval nyitották meg, beszámolva az aktualitásokról.

Az ÖW megbízásából a Karmasin Research & Identity által készített legfrissebb kutatás eredményeit mutatta be Sophie Karmasin közvélemény-kutató. A reprezentatív, ezer fős kutatás szerint az osztrákok 45 százaléka tervez utazást ebben az évben, ami lényegesen több, mint tavaly ilyenkor (30 százalék). Közülük 58 százalék belföldön szeretne utazni és inkább hosszabb kikapcsolódásra vágyik: 81 százalék legalább ötnapos nyaralásra indulna. Közel negyedük már foglalt is nyaralást, míg 25 százalék tervezi már az utazását. A legnépesebb csoport azonban, 29 százalék megvárná hogyan változik a járványügyi helyzet és ez alapján foglalna szállást a szezonra.

A résztvevők fogyasztási kedve is emelkedett a tavalyihoz képest. 10 százalékuk mondta azt, hogy a nyitás után, amint megszűnnek a korlátozások és az emberek többségét beoltják, többet szeretne majd fogyasztani. Ugyanakkor a fenntarthatóság egyre nagyobb hangsúlyt kap a fogyasztásnál.

Emellett rendkívül fontos a biztonság is az utazók számára. A védelmi intézkedések és az ingyenes tesztek továbbra is nagy szerepet fognak játszani az osztrák nyitásban. Ezt a vendégek is igénylik: a válaszok szerint 71 százalékuknak fontos, vagy nagyon fontos a biztonság a nyaralás során. Nagyjából ugyanennyien mondták, megbíznak abban, hogy a turisztikai és vendéglátó szektorban felelősen alkalmazzák majd a védelmi intézkedéseket.

A túlnyomó többség ésszerű és meggyőző módszernek tartja az üdülőhelyeken végzett kiterjedt ingyenes tesztelést és a zöld útlevelet egyfajta „belépőjegynek” tartják azok számára, akiket teszteltek, beoltottak vagy már felépültek a betegségből. Azonban a fizetős tesztelési lehetőségeket nem tartják jó ötletnek.

A kutatási eredményeket Petra Stolba, az Osztrák Idegenforgalmi Hivatal (ÖW) vezérigazgatója is megerősítette, a foglalások alapján ők is pozitívan látják a nyári utazási szezont: „A megkeresések és a foglalások jelentősen megnőttek az elmúlt hetekben az újranyitásra való felkészülés során. A hónapokig tartó lezárás után erős az utazási vágy, és Ausztria tökéletes feltételeket kínál ehhez" – mondta.Ezt Robert Seeber, a Osztrák Szövetségi Gazdasági Kamara (WKO) idegenforgalomért és szabadidőért felelős részlegének elnöke kiegészítette azzal, hogy a „helyi vállalkozásaink felkészültek és alig várják, hogy ismét vendégeket fogadhassanak. A kiterjedt megelőző és higiéniai intézkedések garantálják a biztonságos és kellemes nyári vakációt Ausztriában.”

Nem csak a belföldi piacon várnak azonban forgalomnövekedést. Petra Stolba szerint a beutazó turizmus is felfelé ível majd a nyári időszakban. “Az ausztriai utak iránt a legnagyobb nemzetközi küldőpiacunkon, Németországban is nagy az érdeklődés, harmadik helyen állunk a legnépszerűbb külföldi úti célok között ebben az évben.” Hozzátette, hogy a zöld útlevél segítségével, ami átlátható belépési szabályokat ad, jó esélyük van egy sikeres, erős turisztikai szezonra. Florian Größwang, az ÖW partnermenedzsment-vezetője hozzátette,  folyamatosan tájékoztatják a szektort és a vendégeket is a belépési előírásokról és az aktuális védelmi intézkedésekről, ezzel is erősítve a bizalmat az ország felé. Ezenkívül többcsatornás turisztikai kampányokat indítanak a legnagyobb küldőpiacokon, köztük Magyarországon is, különös tekintettel a városi és kulturális turizmus, valamint a konferencia és kongresszusi szegmensekre.

”A turizmus szempontjából rendkívül fontos, hogy a belépési szabályok ismét lehetővé tegyék a karanténmentes utazást” – tette hozzá Seeber. A május 19-től érvényes utazási korlátozásokról ebben a cikkben számoltunk be részletesen, ez alapján a Magyarországon használt összes oltásokkal, az orosz Szputnyik kivételével, be lehet utazni karantén nélkül. Az osztrák gazdasági kamara azonban sürgeti az orosz vakcina elismerését is.

Seeber szerint tekintettel a fertőzési arány folyamatos csökkenésére és az oltási program sikerére, az osztrák korlátozások további enyhítésére lehet számítani július elején. Ausztria ezenkívül szeretne megállapodni az Európai Unióval a zöld útlevél használatáról, de kész arra is, hogy kétoldalú megállapodásokat kössön egyes országokkal a szabad beutazás érdekében.