Osztrák újságírók EDEN-i tájakon a Nyugat-Dunántúlon

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2014. október 29. 18:30

2014. október 15-16. között osztrák újságírók keresték fel a nyugat-dunántúli régió két EDEN-díjas desztinációját, az Írottkő Natúrparkot és az Őrségi Nemzeti Parkot.

A tanulmányút programjának középpontjában a térség kerékpáros turisztikai lehetőségeinek bemutatása állt: a vendégek két keréken járták be az Írottkő Natúrpark és az Őrség csodálatosan szép tájait. Kőszegen– egy cáki kerékpártúra után – helyi termékek bemutatóján vettek részt és a térség élővilágával ismerkedtek a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban. Az Őrségben megismerhették a különböző olajokat és a tökmagolajütés fortélyait, felkeresték a Pityerszeri Népi Műemlékegyüttest, majd átkerekeztek Apátistvánfalvára, ahol felkeresték az Ökoturisztikai Információs Centrumot és Határőr Emlékhelyet.

Az Írottkő Natúrpark 1997-ben hazánk első natúrparkjaként jött létre és 2009-ben nyerte el a „Legjobb ökoturisztikai desztináció” címet. A natúrpark ma már 16 település élő kapcsolatát jelenti, így több, mint 21 000 embert érint. Elsődleges célja a kiemelt természeti, kulturális örökség sokszínűségének megőrzése, bemutatása és fejlesztése. Az Őrségi Nemzeti Park 2002-ben alakult meg, hazánk 10. nemzeti parkjaként. 2007-ben elnyerte a „Legjobb vidéki desztináció” címet. Az Őrség lakossága a természettel harmóniában alakította ki a táj arculatát az évszázadok során, kisparcellás gazdálkodással, tájba simuló épületekkel megteremtve a hosszútávon fenntartható sokszínűséget. A tájegység legfőbb vonzereje a csend és a friss levegő, a változatlan formában megőrzött népi hagyományok és mesterségek, a helyi termékek.

Az Európai Bizottság 2006-ban indította útjára a Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations of ExcelleNce, EDEN) nevű projektjét, amely az európai kontinens természeti, kulturális és szellemi örökségének sokszínűségét hivatott bemutatni a turisták számára. Hazánkban a Magyar Turizmus Zrt. látja el a projektfejlesztéssel, lebonyolítással kapcsolatos operatív feladatokat.