Öt digitális stratégia az utazók visszacsábítására 2021-ben

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. január 07. 14:57

A felgyorsult digitális átalakulás egyre nagyobb kihívások elé állítja az utaztatással foglalkozó cégeket is, hogy a fogyasztók igényeit teljeskörűen kielégíthessék.

Azok a vállalatok, amelyek az emberek által elvárt digitális üzleti megoldásokkal várják vissza vendégeiket, jó eséllyel virágozni fognak majd a világjárványt követő újraindulási időszakban.

A globális járvány nemcsak tartósan befolyásolta az utazási trendeket, de meg is növelte az olyan eszközök iránti igényt, amelyek hozzájárulhatnak a fogyasztók utazási bizalmának helyreállításához, a nyugalom, biztonságérzet megteremtéséhez és a hűség kialakításához.

A kanadai székhelyű Appnovation nemzetközi digitális ügynökség legújabb kutatása arra fókuszált, hogy a fogyasztók a jövőben mennyire fogják használni, milyen fontosak tartják majd a legújabb digitális technológiákat, amelyek utazásukat biztonságosabbá tehetik a koronavírus járvány utáni időszakban is – ismerteti a kutatást a Skift.com.A felmérés szerint a 25 és 54 év közötti fogyasztók mintegy fele nagyon fontosnak tartja a digitális tapasztalatokat, ezen kívül pedig az egészség és a biztonság számukra a legfőbb szempont a fogyasztásban és az utazásban.

A kutatás alapján a hírportál összeszedte, hogy melyik az az öt, emberközpontú digitális stratégia, amely segíthet az utazási marketingszakembereknek 2021-ben, a járvány utáni újraindulási időszakban és a későbbiekben is helytállni:

 

1. Az egészség és a biztonság elsődleges

Az Appnovation kutatása azt mutatja, hogy az emberek továbbra is hajlandóak utazni, mindaddig, amíg biztonságban érzik magukat. A válaszadók a közösségi távolságtartással (social distancing) kapcsolatos iránymutatásokat és a veszélyt jelző üzeneteket, értesítéseket nagyon fontos intézkedésekként ismerik el, amelyeket minden márkának és vállalatnak be kell tartania.

Emellett a fogyasztók azt is elvárják, hogy a vállalatok további technológiai alapú szolgáltatásokat, óvintézkedéseket vezessenek be, ezzel még nagyobb biztonságérzet adva a fogyasztóknak.

A digitális ügynökség szakértője szerint vannak, akik már most készen állnak az utazásra, mások viszont addig nem utaznak, amíg az oltás nem terjedt el szélesebb körben, de őket sem szabad figyelmen kívül hagyni, már most el kellene gondolkodni azon, hogy mit kell előre tervezni jövőbeli útjukra.

A felmérésből kiderült, hogy a fogyasztók valamivel több mint fele teljesen jól érzi magát és könnyen használja a digitális érzékelőket, a gesztusok felismerésében segítő eszközöket és az érintés nélküli technológiákat.

Az ügynökség szerint „lehetne egy a távgyógyításhoz hasonló alkalmazás az utazási ipar számára, amely például segíti a helyiekkel való kapcsolattartást. Az utazóknak élő digitális utazási élményben lehet része olyanokkal, akik át tudják adni a helyi szemléletet (...), miközben a technológia biztosítja az utazók biztonságát."

 

2. Gondolkodj lokálisan és gyorsan!

Ahelyett, hogy az állami cégek az utazókat egymással versengő üzenetekkel árasztanák el, a helyi, állami és országos deszticiómarketing-szervezeteknek (DMO-knak) meg kell találniuk a módját egymás üzeneteinek kiegészítésére és a marketingtaktikájuk összehangolására. Bővíteniük kell a közönségüket is, be kell vonniuk a helyi közösség tagjait is, hiszen ez az első olyan piac, amely felfedezheti vagy újra felfedezheti a desztináció látványosságait a járvány utáni időszakban.

A szakértő szerint „ez nem csak a marketingről szól. Fontos, hogy megkönnyítsük a közösségi médiában folytatott diskurzusokat az úti célról, és olyan kampányokat építsünk, amelyek arra ösztönzik a helyi lakosokat és utazókat, hogy megosszák egymással saját üzeneteiket és tapasztalataikat. Ehhez fontos, hogy a helyi közösséget is aktivizáljuk, ösztönözzük őket arra, hogy részt vegyenek a beszélgetésekben és a desztináció népszerűsítésében. Ez a hozzáállás pedig teljesen új gondolkodásmódot igényel.”

 

3. Az adatok, statisztikák ügyesebb felhasználása

Az Appnovation szakértője szerint az utazási vállalatoknak jobban meg kell érteniük a fogyasztóikról szóló adatokat, statisztikákat és ezeket fel is kell használniuk, hogy megfelelő marketingdöntéseket tudjanak hozni. "Számos DMO és vendéglátó vállalat rengeteg adatot gyűjtött össze ügyfeleivel kapcsolatban, de nem találták ki, hogy miként lehetne megérteni és felhasználni ezeket az adatokat."

Az utazási ágazaton belüli hatékony kapcsolattartás érdekében az adatok gyűjtését és felhasználását növelni kellene, természetesen az új adatvédelmi szabályokkal összhangban.

 

4. A bizalom újraépítése és átláthatóság

A felmérés szerint majdnem minden harmadik fogyasztó online vagy digitális szolgáltatásokat használ utazásának megtervezéséhez, és a legfőbb elvárások között szerepelt a foglalások módosításának egyszerűbbé tétele, a könnyű pénzvisszatérítés lehetősége és a könnyen használható felületek. Ez rámutat a bizalom és az átláthatóság újjáépítésének fontosságára a lezárások és a várható új utazási protokollok által átalakított utazási környezetben.

digitalis_utazas_tervezes_123rf

A legfőbb elvárások: könnyebb foglalásmódosítás és pénzvisszatérítés, egyszerűbben használható felhasználói felületek

Fotó: 123rf.com

Az Appnovation szakértője szerint "az emberek jobban érzik magukat, ha valamit előre lefoglaltak. Az egyik kérdés, amelyet feltehetünk magunknak: Hogyan tehetnénk az online foglalást még kényelmesebbé az emberek számára, miközben teljesen átláthatóan működünk és vállaljuk hogy az utazási terveik akár az utolsó pillanatban is megváltozhatnak?"

Fontos, hogy ebben az időszakban és a jövőben is, építeni és erősíteni kell a bizalmat az érintés nélküli technológiák irányába. A felmérésben a fogyasztók jelezték, hogy úgy érzik, a különböző gesztusérzékelők és felismerő szoftverek fontosak a nyilvános helyeken, ahol tömegek fordulnak meg, például a szállodákban és a repülőtereken. Azonban fenntartásaik vannak az arcfelismeréssel kapcsolatban.

A felmérés egyik átfogó meglátása az, hogy a fogyasztók a jövőben több online interakcióra számítanak, de elvárják azt is, hogy a személyes tapasztalatok is digitálisabbak legyenek. A repülőterek már megkezdték ezt az átállást a mobil check-innel, és sok helyen tovább bővítik a digitális szolgáltatásokat, hogy az egész repülőtéren, a vámmentes vásárlástól az ételrendelésig, egy digitális-fizikai hibridélmény nyújthassanak.

 

5. Felkészülés az utazás következő nagy kihívására: a fenntarthatóságra

A járvány előtt az utazási ágazat kapcsán mindenki a fenntarthatóságról és az overtourism jelenségéről beszélt. A fő kérdés az volt, hogy az utazók állandó, egyre növekvő beáramlása mellett hogyan oldhatja meg az iparág a fenntarthatóságot?

Az Appnovation szakértője szerint a helyreállítási időszakban "meg kell találnunk a fenntarthatóbb utazás módját. Ez elkerülhetetlen volt a világjárvány előtt, majd a járvány felgyorsította. Az emberek a saját közösségüket kezdték felfedezni, mert nem tudtak elrepülni Európába vagy Dél-Amerikába."

Hozzátette, hogy az utazási szakembereknek "mint tervezőknek és tapasztalatmérnököknek, meg kell találnunk a módját annak, hogy fenntartsák ezt a gondolkodásmódot, mert az emberek alapvetően etikus és fenntartható értékeket fűznek az utazáshoz. Például létrehozhatunk egy weboldalt vagy alkalmazást, amely tájékoztatja az embereket a legjobb utazási időpontokról egy-egy városba, vagy olyan úti célokat ajánl, amelyeket kevesebben látogatnak. Így a jövőben elkerülhetőbb lenne az overtourism.”