Öt napra rövidül a karantén Hollandiában

Forrás: MTI

 2020. november 18. 11:37

A holland kormány, a járványügyi helyzet javulása miatt, enyhített néhány, a koronavírus terjedését lassító intézkedésen. A döntés alapján szerdától újra kinyithatnak a színházak, a mozik és a könyvtárak, valamint az állatkertek, vidámparkok és az erotikus bárok.

A rendelet értelmében a beltéri helyiségekkel rendelkező közterületeken legfeljebb 30 ember tartózkodhat egyszerre. További enyhítéseket jelentettek be a kötelező karantén időtartamával kapcsolatban is, amely tíz nap helyett öt napra rövidül. A döntés szerint a háztartások egy helyett már akár három embert is fogadhatnak. A légzőszerveket eltakaró maszk viselése azonban – jelentette be a kormány – december elsejétől kötelező lesz a belső tereken.

„Az új fertőzések száma továbbra is magas, de a tendencia csökkenő, ami jó jel” – mondta Mark Rutte holland miniszterelnök keddi sajtótájékoztatóján.

Tíz helyett öt napra rövidül a karantén Hollandiában

Fotó: 123rf.com

Az országban az egészségügyi közszolgálat keddi statisztikai adatai szerint 14 százalékkal, az előző héten pedig 42 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma. Kedden 4302 új esetet rögzítettek, míg a járványban 86-an haltak meg, ami 15 százalékos visszaesést jelent az előző hét adataihoz képest.

A szomszédos Belgiumban is lassul a vírus terjedése.

A legfrissebb adatok szerint az országban 41 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma, kedden 5000 alatt regisztráltak új eseteket.

A 11,5 millió lakosú országban a járvány megjelenése óta több mint félmillióan fertőződtek meg. A járványhoz köthető halálesetek száma közelít a 15 ezerhez.