Öt uniós beruházás, amely városrészeket változtatott meg

Forrás: turizmus.com

 2018. február 23. 11:58

Az Európai Bizottság olyan fejlesztéseket mutat be, amely nemcsak az idegenforgalom szempontjából jelentős, hanem a helyi gazdaságot is fellendítette.

Magyarország a 2014–2020-as uniós ciklus alatt 300 milliárd forintnyi uniós forrást fordít település-és területfejlesztésre, amelyből 800 milliárd forintnyi forrás jut a megyéknek, 400-500 milliárd forintot pedig a megyei jogú városok fejlesztésére fordítanak. A támogatás célja élhetőbb városrészek létrehozása, elhanyagolt területek fellendítése, hiszen a városok a gazdaság motorjai.

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából az Európai Bizottság arra hívja fel a szakemberek figyelmét, hogy ismerjék meg a felsorolt hazai kulturális nevezetességeket, gazdasági fejlesztéseket, és olvassanak olyan uniós beruházásokról, amelyek megváltoztatták egy település képét.

Az uniós források haszna

Fotó: Európai Bizottság

A Sóstői Parkfürdőre 570 millió forintot fordítottak, felújították a termálrészleget, amely már négy gyógyvizes medencével működik.

Szécsény 780 millió forintot kapott, megújult a főtér, a városháza, a művelődési ház, és helyreállították az egykori városfalakat és bástyákat is.

A győri Széchenyi tér 896,5 millió forintból újult meg, ami azért is fontos, mert a barokk belváros sok turistát vonz. A városközpont meg is kapta a rangos Europa Nostra díjat.

A pécsi Zsolnay negyed 9,6 milliárd forintos fejlesztése egész napos programot kínál gyermekeseknek is, planetáriummal, kézműveskedéssel, kiállításokkal és játszóterekkel.

A RepTár Szolnok fejlesztői 2,6 milliárd forintot kaptak, és ebből 2016-ban megnyitották a repülőmúzeumot, amely egyedülálló gépparkjával még abban az évben elnyerte "Az év turisztikai attrakciója" címet.