Az USA-ban és Európában is erős a vakcinaszkepticizmus

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. január 18. 16:05

Az Egyesült Államokban és Európában továbbra is jelentős az aránya azoknak, akik nem adatnák be az oltást. Nem csak általánosan, de az utazók körében is.

Miközben számos ország megkezdte lakossága COVID-19 elleni tömeges beoltását és egyre több hír érkezik a vakcinaútlevélről, amely tulajdonosának immunitását igazolva elősegítené a nemzetközi utazások újraindulását, egy friss kutatás szerint az Egyesült Államokban minden negyedik-ötödik utazó ellenzi az oltást, míg több európai ország vezető helyen áll az oltásszkeptikusok negatív listáján.

 

USA: minden ötödik szabadidős utazó ellenzi az oltást

Az Egyesült Államokban, a Travel Again által nemrégiben elkészített utazói bizalmi index alapján a biztonság továbbra is a legfőbb szempont a fogyasztók számára. A legtöbben a kötelező maszkviselést, a gyakori takarítást, a repülőkön üresen hagyott középső üléseket sorolták fel, mint a legfontosabb bizalomépítő elemeket.

Ettől függetlenül minden negyedik üzleti utazó és minden ötödik szabadidős utazó azt mondta, hogy nem adatná be az oltást akkor sem, ha az elérhetővé válna számára.

Ezenkívül az üzleti utazók 36 százaléka és a szabadidős utazók 30 százaléka nem kíván COVID-19 tesztet készíttetni és megosztani annak eredményét.

Ez különösen annak fényében érdekes, hogy január 26-tól már az Egyesült Államok is megköveteli majd az országba érkező légi utasoktól a negatív tesztet.

A Travel Daily News cikke szerint, a kutatásért felelős Travel Again társalapítója, Mike McCormick azt mondta: ugyan “biztató, hogy az összes utazó 78 százaléka megkapja majd a COVID-19 vakcinát, amint az szélesebb körben rendelkezésre áll, ez azonban továbbra is hagy egy rést, és csak növeli az igényt arra, hogy létrehozzanak egy iparági szabványú tesztprogramot a biztonságosabb utazás érdekében.”

 

Sok európai inkább kivár az oltással

Ugyan Európában nem kérdezték külön az utazókat arról, tervezik-e, hogy beoltatják magukat, egy őszi, 19 országban 13 400 ember megkérdezésével készült kutatás szerint az európaiak ott vannak a legszkeptikusabb nemzetek között (mindenekelőtt a lengyelek, franciák, svédek, németek) a koronavírus elleni oltással szemben.

Az EU-n belül a tagállamok egyénileg döntenek arról, hogy kit, mikor és hol oltanak be, de az unió koordinálja a stratégiát és közös felhasználásra vásárol oltásokat. Az Európai Bizottság a minap további 300 millió adag koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről egyezett meg a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal, eközben, főként az Európában szárnyaló fertőzések miatt, sokan panaszkodtak arra, hogy túl lassan halad az EU-ban az oltás.

vakcina_utazas_123rf

Ma még nem tudni, hogy lesz-e közös vakcinaútlevél az EU-ban

Fotó: 123rf.com

Egy friss felmérés szerint, melyet a YouGov közvélemény-kutató cég 19 ezer ember bevonásával készített a Reutersnek, azt mutatta, hogy az elmúlt hetekben – amióta elkezdték beadatni az oltásokat – sok országban javult a COVID-19 vakcina megítélése. Európán belül a briteknél (73 százalék) és a dánoknál (70 százalék) a legmagasabb a hajlandóság, míg a franciák 48 százaléka és a lengyelek 37 százaléka továbbra is óvatosabban áll a vakcinához.

A kutatás szerint az oltásellenes összeesküvés-elméletek és a félretájékoztatások egyre kevesebb bizalmatlanságot gerjesztenek, és a legtöbben inkább azért várnának a COVID-19 elleni vakcina beadatásával, hogy kiderüljön, mennyire biztonságos és hatásos az oltószer.

 

Lesz-e vakcinaútlevél?

Mindeközben az egész világban tesztelik és előkészítik az állampolgárok immunitásának ellenőrzésére szolgáló rendszereket és tárgyalnak a vakcinaútlevelek bevezetéséről.

Az IATA is jól halad az utazók koronavírustesztjeiről és -oltásairól szóló igazolásokat tárolni képes Travel Pass nevű mobiltelefonos applikáció fejlesztésével, amelyet a nemzetköz légügyi szövetség várakozásai szerint a világ legnagyobb légitársaságainak többsége már márciustól használni fog.

Az Európai Bizottság e hét csütörtöki csúcstalálkozóján tárgyal az oltás igazolására szolgáló egységes európai szabályozásról, ugyanakkor a WHO egyelőre nem ajánlja a vakcinaútlevél bevezetését.