Ötcsillagos Szlovénia

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2019. október 28. 15:57

Ötcsillagos turisztikai élményt nyújtó desztinációként hozta el ajánlatait Szlovénia hagyományos budapesti workshopjára, amelyen Marjan Šarec szlovén miniszterelnök mondott köszöntőt.

A Szlovén Turisztikai Hivatal 2019. október 28-án rendezte meg Budapesten hagyományos üzleti és turisztikai eseményét 70 magyar utazási iroda, valamint 20 szlovén turisztikai vállalat képviselőinek részvételével.

Az idei eseményt megtisztelte jelenlétével Marjan Šarec szlovén kormányfő is, aki Orbán Viktor magyar kormányfővel történő első hivatalos találkozója előtt mondott beszédet a rendezvényen. Köszöntőjében kiemelte: örül, hogy Szlovéniát zöld desztinációként ismerik a magyar turisták, amely a tömegturizmussal ellentétben nyugalmat és pihenést kínál. Szlovéniát tavaly 24%-kal több magyar turista látogatta meg, mint az előző évben, és a miniszterelnök reméli, hogy a két ország közötti együttműködés idegenforgalmi és egyéb területeken is tovább erősödik.

Marjan Šarec, Szlovénia miniszterelnöke

Fotó: Karaba Tünde

Zdravko Počivalšek szlovén gazdasági, fejlesztési és technológiai miniszter hangsúlyozta: Szlovénia világszerte magas színvonalú turisztikai célpontként  szeretne ismertté válni.

Maja Pak, a Szlovén Turisztikai Hivatal igazgatónője egyedi, ötcsillagos élményt nyújtó országként mutatta be Szlovéniát. Mint elmondta, 2018-ban 180 000 magyar turista több mint 484 000 vendégéjszakát töltött az országban, a látogatók száma 24%-kal, a vendégéjszakáké 30%-kal nőtt. Idén is kiemelkedő szám várható, az év első nyolc hónapjában több mint 150 000 magyar turistát regisztráltak a szlovén szálláshelyeken, ami 8,4 %-kal több, mint a tavalyi év azonos időszakában, az ugyanebben az időszakban regisztrált 405 000 magyar vendégéjszakaszám pedig 7,2%-kal múlja felül az egy évvel korábbit.

Maja Pak, a Szlovén Turisztikai Hivatal igazgatója

Fotó: Karaba Tünde

A Szlovéniát felkereső nációk közül a magyarok a hatodik helyen állnak, és átlagos tartózkodási idejük 2,7 nap. A magyar vendégek az aktív kikapcsolódás mellett a kultúra, a városok látnivalói és a konyhaművészet iránt is érdeklődnek. Leggyakrabban a hegyeket (42%), a tengerpartot (26%) és a gyógyfürdőket (9%) látogatják meg.

Az igazgatónő arról is beszélt, hogy Szlovénia 2021-ben az Európa Gasztronómiai Régiója címet fogja viselni, ami tovább növelheti az ország, mint kiemelkedő gasztronómiai élményt nyújtó úti cél népszerűségét.

Az esemény helyszíne, a Kiosk Budapest

Fotó: turizmus.com

Az eseményen részt vett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is, aki a magyar kormány nevében köszöntötte a szlovén delegációt.  Kiemelte, hogy Szlovénia és Magyarország az idegenforgalom terén multilaterális  kezdeményezésekben is együttműködik. Ezek keretében különböző tanulmányutakat, szemináriumokat szerveznek, továbbá egyeztetések folynak a közös promóció, valamint turisztikai termékek fejlesztése kapcsán is.

A rendezvény az Aviareps szervezésében valósult meg.