Ötszáz méteres libegő épült a Mátrában

Forrás: turizmus.com

 2019. május 09. 10:56

A Mátra legújabb attrakciója hazánk legmagasabban fekvő tavát köti össze a hegység legnagyobb kalandparkjával. A sástói Mátra libegőt május 10-én adják át.

A mintegy 200 millió forintos magánerős beruházás eredményeképpen egyidőben 62 széken, 124 személy teheti meg a hétperces utat. A szintkülönbség 50 méter, a kötél talajszinttől mért legnagyobb magassága eléri a 17 métert.

A libegőről Sástó, Gyöngyös városa, tiszta időben az Alföld, de akár a Budapest környéki hegyek is láthatóak lesznek. A közel 500 méter hosszú libegő a kalandparkhoz igazodva tart nyitva, a tervek szerint tavasztól őszig.

A 24-es számú főút felett is átívelő libegő alsó állomása a sástói parkoló közelében, a felső állomása pedig az Oxygen Adrenalin Parkban van – ez utóbbi lesz az üzemeltető is. A fejlesztés vonzerőn túlmutató szerepe, hogy a népszerű kirándulóhely parkolási gondjait is enyhíti, mivel a Sástón rendelkezésre álló szűkös kapacitás a közvetlen összeköttetésnek köszönhetően immáron kiegészül a felső állomásnál található nagy befogadóképességű parkolóval.

A libegő kilátók összekapcsolására is szolgál, hiszen az alsó állomástól néhány perc sétára van a sástói kilátó, míg a felső állomástól nem messze található a Hanák Kolos-kilátó.

A libegő két kilátót is összekapcsol

Fotó: turizmus.com

A Mátrában az elmúlt években egyre több turista fordult meg, a térségben a vendégéjszakák száma mintegy félmillió, amit jelentős napi látogatóforgalom is kiegészít. A legtöbb látogató Gyöngyös irányából érkezik, így az 507 méteres magasságban fekvő Sástó a Mátra egyik fő kapuja, jelentős turistaforgalommal.

A működtetők remélik, hogy a sástói fejlesztésnek köszönhetően a Mátrába érkező új és visszatérő látogatók friss élményekkel gazdagodhatnak, növekszik az itt eltöltött tartózkodási idő, egyúttal a kényelmesebb és nagyobb kapacitású parkolás igénye is megoldódik a népszerű kirándulóhelyen.