Ötszázan átúszhatják a Dunát a fővárosban

Forrás: turizmus.com

 2019. július 24. 14:16

Augusztus 31-én 500 jelentkező csobbanhat vízbe, hogy a Budapest Urban Games keretében átússza a Dunát a Műegyetem rakpartnál, teljesítve a 470 méteres távot.

„Idén félezer profi és amatőr sportolónak tudunk lehetőséget adni arra, hogy úszás közben megcsodálja a látványt a Duna közepéről. Érdemes sietni a jelentkezéssel, hiszen tavaly pillanatok alatt beteltek a férőhelyek" – mondta Sticzay Péter, az Utcalimpia főszervezője.

2018-ban a legjobb időeredményt elérő szenior úszó 4 perc 13 másodperc alatt teljesítette a távot, az átlag teljesítmény kb. 7-10 perc.

A regisztráció ingyenes, azonban érvényes orvosi igazoláshoz kötött. Amatőrök esetében egy hónapnál nem régebbi orvosi igazolást kell a helyszínen bemutatni, de a szervezők elfogadják az idei Balaton-átúszáson és Velencei-tó átúszáson résztvevők igazolásait is. Hivatásos sportolók esetében érvényes éves sportorvosi engedély szükséges az induláshoz.

Kivételes lehetőség és élmény átúszni a Duna belvárosi szakaszán

Fotó: Budapest Urban Games

A szakértők elsősorban a gyorsúszást ajánlják, ami természetesen kiegészíthető mellúszással.

A Duna-átúszást idén is a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat biztosítja összesen 15 mentőhajóval és hajónként három fő vízimentővel. Az átúszást menet közben megszakító versenyzőket azonnal kiemelik a vízből. Az úszófolyosót a szakértők a legbiztonságosabb folyószakasznak tartják, hiszen ezen a részen nincsenek örvények és augusztus végére az apadás is elkezdődik. A vízminőség előzetes ellenőrzésére a szervezők a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. Vízminőségi Vizsgáló Laboratóriumát kérték fel, valamint közvetlenül a verseny előtti napokban újabb mintát vesznek a BGYH, valamint az ÁNTSZ segítségével.

Augusztus 31-én 9 és 14 óra között teljes hajózár lép életbe a Duna belvárosi szakaszán

Fotó: Budapest Urban Games

A negyedik Budapest Urban Gamest a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad részeként rendezik meg. A BUG célja, hogy összekovácsolja a sportközösségeket és népszerűsítse a városi sportolást.