Ötven új fellépőt jelentett be a Sziget Fesztivál

Forrás: MTI

 2023. március 14. 12:11

Ötven új fellépő nevét jelentették be a Sziget fesztivál szervezői. Közöttük van a Mumford & Sons, Lorde, Macklemore, Bonobo, Arlo Parks, Yung Lean, Caroline Polachek és SG Lewis is.

Ezzel kialakult a Sziget nagyszínpadának teljes fellépőlistája, emellett számos további izgalmas előadó koncertje is nyilvánossá vált az augusztus 10-től 15-ig tervezett fesztiválra.

A folk-rock brit világsztár csapata, a Mumford & Sons legutóbb 2018-ban lépett fel a Szigeten, az amerikai rapper, Macklemore egy évvel később. Utóbbi néhány hete jelentkezett új szólóanyagával, a Ben-nel. Lorde, a dream pop/indie pop/elektronika területén világsztár státuszt elért új-zélandi énekesnő először jön Magyarországra. Royals című dala 2013-ban azonnal a Billboard Hot 100 élére ugrott, ezzel ő lett a legfiatalabb listavezető. A kislemez két Grammy-t kapott, első albuma, a Pure Heroine pedig több mint egymillió példányban kelt el világszerte. Második anyaga, a 2017-es Melodrama szintén listavezető volt az Egyesült Államokban, 2021-ben megjelent harmadik lemezét, a Solar Power-t idén világkörüli turnén mutatja be.

A hiphop vonalat erősíti a Szigeten a Z generáció kedvenc előadója, Yung Lean. A svéd rapper tavaly lemondott fellépését pótolja. Kollégája, a brit Loyle Carner harmadik, Hugo című lemezével érkezik, mellett Lazza, Bizzey, Josman, Mezzosangue és Call Me Karizma is az európai hiphop felhozatalt erősíti a Szigeten.

Szintén új albummal, a Desire, I Want to Turn Into You-val jön sokak nagy kedvence, Caroline Polachek amerikai énekes-dalszerző, és élő show-val érkezik a brit előadó, SG Lewis is. Jön továbbá a norvég énekesnő, Girl in Red, aki a már korábban bejelentett sztárfellépő, Billie Eilish előtt lép fel.

sziget

Az újonnan bejelentett nevek közt van a Mumford & Sons, Lorde, Macklemore, Bonobo, Arlo Parks, Yung Lean, Caroline Polachek és SG Lewis is

Fotó: Major Kata/Rockstar Photographers

A tánczene keményebb stílusaira, főleg a hardstyle-ra és a hard trance-re összpontosító Q-dance programsorozat tavaly után visszatér a Szigetre, ahol először lép színpadra a techno partikat és fesztiválokat szervező holland csapat, az Awakenings, amelyhez a világ legnagyobb techno rendezvénye, az Awakenings Summer Festival is tartozik. Helyet kap az augusztusi bulifolyamban a drum&bass és a dubstep legnagyobb partijának tartott Rampage és bemutatkozik a Next Level is. A house területén ismert előadók és feltörekvő tehetségek terepe lesz a Higher Ground.

Ismét ott lesz a fesztiválon az Art of Freedom, amelynek célja, hogy feltűnő, elgondolkodtató alkotások, térinstallációk vizuális erejével színesítse a Szigetet. Teljesen megújulnak a higiéniai blokkok, szinte valamennyi mobil-wc eltűnik, helyüket konténeres angolvécéblokkok veszik át.

"Tavaly sokat küzdöttünk a szokatlan szárazság miatti szállóporral, idén több fronton teszünk azért, hogy ez ne ismétlődhessen meg. Egyrészt már tavaly év végén eltüntettük a kiszáradás okozta hiányosságokat a füves talajon. A Fővárosi Önkormányzattal és Óbuda Önkormányzatával közösen dolgozunk azon, hogy szárazság esetén folyamatosan tudjuk biztosítani a Duna vizével a locsolást. Emellett új pormentesítő kezelést alkalmazunk a fesztivál teljes területén, amelynek lényege, hogy az eljárás a levegő páratartalmát felhasználva enyhén nedves réteget képez a talajon" - idézte Kádár Tamás főszervezőt a közlemény.

Kapcsolódó cikkek