Ötvenféle haluska, nemcsak tót atyafiaknak

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 01. 11:37

A Nógrád megyei Vanyarcon szeptember 12-én sztrapacskafőző versenyt rendeznek, folklór műsorral, kézműves vásárral, viseletbemutatóval. Várják a Haluska nevű vendégek jelentkezését is.

A krumpli-liszt alapú haluska, vagy sztrapacska, a tót atyafiak – a jó palócok - népszerű eledele volt, és az ma is. Mikszáth Kálmán is szívesen fogyasztotta ezt az ételt, különféle változatokban, felesége családjánál, Mohorán.

Szeptember 12-én, 12-ik alkalommal rendezi meg a szlovák nemzetiségű Vanyarc a haluskafesztivált. Mindenkit várnak egy tál finom haluskára: brindzásra, túrósra, káposztásra, tejföllel, pirított szalonnával. A klasszikus változatokon kívül különleges fajtájúakat is lehet kóstolni.

 

A programban haluskaevő verseny is szerepel, és most is, ahogy minden évben, várják a Haluska családnevűek jelentkezését is.

A településen és annak környékén számos látnivaló akad. Ilyen a Viselettörténeti Babamúzeum, tájház és alkotóház, a Dessewffy-kúria, Veres-Beniczky-kúria, az evangélikus templom, a Millenniumi Emlékpark, az ősmaradvány és kőzetkiállítás, de a környék is bőven kínál természeti szépségeket.